M. Britanie ar putea trimite 1.000 de militari suplimentari în Afganistan

Marea Britanie ar putea trimite 1.000 de militari suplimentari în Afganistan, pentru a răspunde apelului făcut în acest sens de comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), din cadrul NATO, generalul Stanley McChrystal, scrie cotidianul The Times.

17 afișări
Imaginea articolului M. Britanie ar putea trimite 1.000 de militari suplimentari în Afganistan

M. Britanie ar putea trimite 1.000 de militari suplimentari în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, prezenţa Marii Britanii în Afganistan ar ajunge la aproximativ 10.000 de militari.

Forţa britanică este deja a doua ca mărime după cea a Statelor Unite, care dispun de 62.000 de trupe mobilizate în Afganistan şi urmează să ajungă la 68.000 până în toamnă.

Într-un plan conceput de Pentagon şi Ministerul britanic al Apărării, NATO ar urma să furnizeze până la 30.000 de trupe suplimentare, pentru a sprijini noua strategie recomandată de generalul McChrystal, cea mai mare parte urmând să provină din Statele Unite.

Deşi Guvernul britanic a insistat luni asupra faptului că nu a fost făcută încă nici o propunere formală, oficiali guvernamentali de rang înalt admit că se lucrează la o cerere detaliată privind o suplimentare a trupelor, ea urmând să fie prezentată premierului Gordon Brown şi ministrului Apărării Bob Ainsworth, după ce raportul McChrystal este publicat oficial.

În raportul său, generalul american solicită acest efort, pentru a accelera procesul de pregătire a armatei naţionale afgane.

Brown, care s-a opus anterior creşterii numărului trupelor britanice peste pragul de 9.000, şi-a schimbat viziunea în ultima perioadă, el considerând că suplimentarea de forţe cu rolul de a pregăti armata afgană reprezintă un pas crucial pentru retragerea viitoare a NATO şi a Marii Britanii din această ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici