Macedonia de Nord şi Albania, mai aproape de UE. Uniunea Europeană reafirmă angajamentul de continuare a extinderii în Balcanii de Vest

Uniunea Europeană a reafirmat, marţi, angajamentul de a continua procesul de extindere prin admiterea unor ţări din Balcanii de Vest, semnalând intenţia iniţierii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi cu Albania.

1459 afișări
Imaginea articolului Macedonia de Nord şi Albania, mai aproape de UE. Uniunea Europeană reafirmă angajamentul de continuare a extinderii în Balcanii de Vest

Macedonia de Nord şi Albania mai aproape de UE. Uniunea Europeană reafirmă angajamentul de continuare a extinderii, în Balcanii de Vest

"Consiliul UE a luat notă în mod pozitiv despre Comunicarea transmisă de Comisia Europeană pe 19 octombrie 2021 în privinţa Politicii de Extindere şi în privinţa rapoartelor de evaluare pentru Muntenegru, Serbia, Turcia, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo. (...) Consiliul UE reafirmă angajamentul în favoarea extinderii, care este în continuare o politică centrală a Uniunii Europene (...). Extinderea continuă să reprezinte o investiţie strategică în favoarea păcii, democraţiei, securităţii şi stabilităţii Europei", anunţă Secretariatul General al Consiliului UE, conform unui document vizualizat de MEDIAFAX.

"Consiliul UE reiterează că adeziunea şi angajamentul în favoarea valorilor centrale ale Uniunii Europene şi a perspectivelor europene constituie alegeri strategice ferme, esenţiale pentru toţi partenerii care aspiră să devină membri UE. În acest sens, Consiliul UE aşteaptă în continuare ca partenerii să asume angajamente faţă de primatul democraţiei, drepturilor fundamentale şi valorilor statului de drept, care sunt în interesul propriilor cetăţeni. Credibilitatea acestor angajamente depinde de implementarea în mod semnificativ a reformelor necesare şi de construirea unui parcurs solid, marcat de o comunicare clară şi consistentă", precizează documentul.

Consiliul UE semnalează intenţia de a iniţia curând negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania. "Consiliul UE aşteaptă să organizeze cât mai curând posibil primele conferinţe interguvernamentale cu Republica Macedonia de Nord şi cu Albania, după aprobarea cadrului de negociere. Turcia rămâne un stat-candidat şi un partener-cheie în multe domenii de interes comun", subliniază Consiliul UE.

În octombrie, Uniunea Europeană a menţinut angajamentul de oferire a perspectivelor de integrare ţărilor din Balcanii de Vest, dar preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a semnalat că există în continuare disensiuni privind procesul de extindere. "Cu toată sinceritatea, există discuţii la nivelul celor 27 de state membre privind capacitatea de a admite noi ţări", a afirmat Charles Michel în octombrie, după summitul UE de la Brdo, Slovenia. Cu acceaşi ocazie, cancelarul de atunci al Germaniei, Angela Merkel, declara că Uniunea Europeană nu trebuie să stabilească termene de extindere. "Eu nu cred că trebuie fixate termene, eu cred că trebuie să ne respectăm promisiunile. Când sunt întrunite condiţiile, aderarea poate avea loc", argumenta Angela Merkel în octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici