Macron, despre retragerea Marii Britanii din negocierile cu UE: ”Liderii celor 27 de ţări nu se află aici doar pentru a-l face fericit pe premierul britanic”

  • Emmanuel Macron a afirmat la finalul summitului Uniunii Europene că negocierile cu Marea Britanie stagnează din multe puncte de vedere.
  • Macron: "Şi noi suntem foarte nefericiţi din cauza Brexit. Dar este alegerea suverană a poporului britanic.”
  • Guvernul Boris Johnson susţine că negocierile cu UE ”au luat sfârşit.”
989 afișări
Imaginea articolului Macron, despre retragerea Marii Britanii din negocierile cu UE: ”Liderii celor 27 de ţări nu se află aici doar pentru a-l face fericit pe premierul britanic”

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat vineri, la finalul summitului Uniunii Europene, că negocierile cu Marea Britanie stagnează din multe puncte de vedere, reamintind că Brexitul este "alegerea suverană a poporului britanic".

Întrebat de un jurnalist dacă este pregătit să blocheze un viitor acord cu Marea Britanie doar din cauza cotelor de pescuit, Emmanuel Macron a răspuns: "Cred că sunteţi victima unei intoxicări, nu este vorba de o intoxicaţie alimentară, ci despre o intoxicare cu informaţii. Negocierile nu stagnează doar din cauza pescuitului, care este doar un argument tactic britanic, stagnează din cauza a tot. Tot," a declarat Emmanuel Macron, citat de agenţia Reuters.

"Şi noi suntem foarte nefericiţi din cauza Brexit. Dar este alegerea suverană a poporului britanic. Şi se mai întâmplă faptul că liderii celor 27 de ţări care au rămas în UE nu se află aici doar pentru a-l face fericit pe premierul britanic", a punctat Emmanuel Macron.

"Nu avem diviziuni, nu au existat nici asupra Acordului retragerii Marii Britanii din UE, nici asupra relaţiilor viitoare, îl susţinem unanim pe negociatorul Michel Barnier. Suntem pregătiţi pentru un acord, dar nu cu orice preţ", a explicat preşedintele Franţei.

Guvernul Boris Johnson susţine că negocierile Marii Britanii cu Uniunea Europeană privind viitoarele relaţii bilaterale "au luat sfârşit" din cauza Bruxellesului. "Negocierile comerciale au luat sfârşit: UE le-a pus capăt efectiv prin anunţul că nu acceptă modificarea poziţiei de negociere", a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson.

Premierul Boris Johnson, care nu acceptă prelungirea tranziţiei şi nici concesii pentru a menţine standardele comunitare, a anunţat vineri că Marea Britanie trebuie să înceapă pregătirile pentru lipsa unui acord cu Uniunea Europeană după expirarea tranziţiei post-Brexit.

Uniunea Europeană a avertizat Marea Britanie, într-o declaraţie adoptată la summitul de la Bruxelles, că progresele în negocierile privind relaţiile post-Brexit sunt insuficiente, îndemnând statele membre să se pregătească inclusiv pentru scenariul încheierii tranziţiei fără niciun acord. Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a transmis că Uniunea Europeană vrea un acord privind relaţiile post-Brexit cu Marea Britanie, "dar nu cu orice preţ".

David Frost, negociatorul Guvernului Boris Johnson privind Brexit, s-a declarat "dezamăgit" de concluziile summitului Uniunii Europene.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici