Macron va prezenta scuze pentru eşecul Franţei de a opri genocidul din Rwanda în care au fost ucise 800.000 de persoane

Preşedintele Emmanuel Macron va cere iertare pentru eşecul Franţei de a opri genocidul din Rwanda la cea de-a 30-a comemorare a dezastrului umanitar, potrivit presei franceze.

1029 afișări
Imaginea articolului Macron va prezenta scuze pentru eşecul Franţei de a opri genocidul din Rwanda în care au fost ucise 800.000 de persoane

Într-un mesaj video care va fi publicat duminică pe reţelele de socializare, Macron va recunoaşte că "Franţa, care ar fi putut opri genocidul împreună cu aliaţii săi occidentali şi africani, nu a avut voinţa de a face acest lucru".

Duminică se împlinesc trei decenii de la începutul genocidului din Rwanda, care a dus la uciderea în masă a aproximativ 800.000 de persoane, în principal membri ai minorităţii etnice tutsi, de către militanţii hutu între aprilie şi iulie 1994, informează Politico.

Macron a fost invitat la o ceremonie în capitala Rwandei, Kigali, care comemorează genocidul, dar nu va participa. În schimb, Franţa va fi reprezentată de ministrul afacerilor Externe, Stéphane Séjourné, şi de Hervé Berville, secretar de stat, supravieţuitor al genocidului din Rwanda.

Genocidul a fost mult timp o sursă de tensiune între Franţa şi Rwanda. Un raport comandat de guvernul rwandez şi publicat în 2021 a constatat că Franţa a jucat un rol "semnificativ" în "facilitarea" vărsării de sânge prin sprijinul acordat regimului din Rwanda.

La o lună după concluziile raportului, Macron a vizitat Memorialul Genocidului de la Kigali în onoarea victimelor şi a ţinut un discurs în care a recunoscut "responsabilităţile" Franţei, dar nu a prezentat scuze oficiale, insistând că ţara sa "nu a fost complice" la violenţe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici