MAE din Singapore îl îndeamnă pe Silviu Ionescu să revină pentru anchetă

Silviu Ionescu ar trebui să revină în Singapore, pentru a participa la ancheta privind accidentul mortal din decembrie, acest lucru fiind "în interesul său", a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din această ţară, citat de Straits Times în pagina online.

29 afișări
Imaginea articolului MAE din Singapore îl îndeamnă pe Silviu Ionescu să revină pentru anchetă

MAE din Singapore îl îndeamnă pe Silviu Ionescu să revină pentru anchetă

El poate prezenta astfel anchetatorilor versiunea sa, în cadrul investigaţiilor privind moartea lui Tong Kok Wai, în urma accidentului din decembrie în care a fost implicată maşina Ambasadei României în această ţară, sau poate desemna un avocat care să-l reprezinte în Singapore.

Aceste declaraţii ale Ministerului Afacerilor Externe din Singapore au loc după ce Ionescu, fost însărcinat cu afaceri la Ambasada României în această ţară, a declarat că probabil nu va reveni aici, după ce a aflat din presă că este considerat suspect. El a negat cu fermitate implicarea sa într-un accident, la 15 decembrie, la Bukit Panjang, soldat cu un mort şi doi răniţi.

La 15 decembrie 2009, o maşină aparţinând ambasadei române din Singapore, un Audi A6 de culoare neagră, a lovit trei pietoni, în jurul orei locale 3.10 (14 decembrie, 21.10, ora României), la Bukit Panjang. Una dintre victime, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian şi a murit în ziua de Crăciun, iar ceilalţi doi pietoni au fost, de asemenea, răniţi.

Iniţial, diplomatul român a afirmat că maşina fusese furată şi că a descoperit acest lucru în ziua de 15 decembrie, la ora 3.00, anunţând poliţia. Maşina a fost găsită ulterior într-un cartier industrial, după ce fusese implicată în două accidente rutiere.

Între timp, în data de 5 ianuarie, Ministerul român de Externe a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică să investigheze accidentul, transmiţând procurorilor informaţiile obţinute în urma verificărilor interne. În aceeaşi zi, conducerea MAE a decis şi rechemarea de la post a lui Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri în Singapore. Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au început urmărirea penală faţă de Ionescu, iar surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX, că acesta a fost audiat, fiindu-i aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

"Am citit în ziare că procurorii (din Singapore) m-au acuzat cu mult timp înainte să aibă dreptul să o facă. Ei ar fi trebuit să facă, mai întâi, o anchetă preliminară. Acesta a fost un semn clar că nu trebuie să revin", a declarat joi pentru Straits Times Ionescu, "sfidător", potrivit publicaţiei.

În răspuns, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Singapore a declarat vineri că ministerul este "uimit" de declaraţiile lui Ionescu. El a subliniat că nu au fost formulate acuzaţii şi că Silvian Ionescu nu a fost judecat. Ancheta privind moartea lui Tong Kok Wai, care se va desfăşura între 3 şi 10 martie, "nu este un proces penal", ci o simplă "verificare a faptelor şi circumstanţelor unei morţi".

"Aşa cum am afirmat în mai multe rânduri, dacă Ionescu nu era şoferul, aşa cum susţine, atunci ar trebui să beneficieze de oportunitate şi să ia parte la investigaţie, pentru a prezenta versiunea sa asupra evenimentelor şi pentru a pune întrebări martorilor, în vederea stabilirii circumstanţelor reale în care a avut loc accidentul", a declarat purtătorul de cuvânt. "Sistemul juridic din Singapore este binecunoscut internaţional pentru integritatea şi transparenţa sa. Anchetatorul va efectua cercetări pe baza dovezilor care îi vor fi prezentate", a continuat acesta.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că ministerul a solicitat asistenţă din partea Ambasadei României pentru ca acesta să revină şi să ia parte la investigaţie, în calitate de "persoană interesată, şi nu în calitate de potenţial acuzat".

"Procurorul nu a hotărât dacă este potrivit ca Ionescu să fie acuzat de vreo infracţiune. Hotărârea va fi luată abia după ce toate faptele vor fi clarificate în cadrul acestei investigaţii", a subliniat purtătorul de cuvânt. "Dacă anchetatorul stabileşte că Ionescu nu a condus maşina, nu vor fi formulate acuzaţii împotriva sa", a adăugat el. "Din acest motiv, este în interesul lui Ionescu să revină în Singapore pentru a prezenta versiunea sa în faţa anchetatorului sau să desemneze un avocat în Singapore care să facă acest lucru în numele lui", a mai spus reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici