Mafia ar putea fi implicată în violenţele recente împotriva imigranţilor din sudul Italiei

Peste o mie de imigranţi africani au părăsit oraşul Rosarno, din Calabria, în sudul Italiei, calmul a fost restabilit, iar justiţia a demarat o anchetă privind o eventuală implicare a mafiei în confruntările din ultimele zile.

43 afișări
Imaginea articolului Mafia ar putea fi implicată în violenţele recente împotriva imigranţilor din sudul Italiei

Mafia ar putea fi implicată în violenţele recente împotriva imigranţilor din sudul Italiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem mai multe anchete în curs, dar ele abia au început", a declarat duminică un ofiţer din cadrul carabinierilor din Rosarno, sub acoperirea anonimatului, referitor la un posibil rol al mafiei calabreze, 'Ndrangheta, cea mai violentă dintre cele patru organizaţii mafiote din Italia.

'Ndrangheta este suspectată de asemenea că a detonat în semn de avertisment o bombă artizanală, în urmă cu o săptămână, în faţa intrării în Parchetul din Reggio Calabria, capitala acestei regiuni.

"Anchete sunt în curs", a confirmat duminică, la postul Sky TG24, Roberto Maroni, ministrul de Interne, referindu-se la originea violenţelor din Rosarno.

Potrivit ministrului, "criminalitatea organizată a reuşit să introducă ilegal mii de muncitori" în Italia, pentru a-i exploata.

El a criticat autorităţile locale, angajatorii de imigranţi şi organizaţiile patronale, afirmând că au lăsat situaţia să continue, oferind salarii de mizerie şi locuinţe insalubre muncitorilor agricoli, până când aceasta a devenit "o problemă de ordine publică", necesitând intervenţia forţelor de ordine.

"Sigur oamenii 'Ndrangheta sunt cei care au deschis focul asupra imigranţilor, pentru a dovedi că ei controlează teritoriul", a apreciat la rândul său Alberto Cisterna, magistrat al Parchetului naţional anti-mafia, într-un interviu pentru cotidianul catolic Avvenire.

Imigranţii au ieşit pe străzi la Rosarno joi seara, distrugând vehicule şi vitrine de magazine şi spunând că protestează faţă de tirurile de armă care i-au vizat pe unii dintre ei. A doua zi, grupuri de localnici au lansat o "vânătoare de imigranţi" pentru a se răzbuna.

"Poliţia a recunoscut membri ai clanurilor locale ale 'Ndrangheta în timpul confruntărilor cu imigranţii", a precizat Michele Albanese, jurnalist la cotidianul local Il Quotidiano della Calabria.

"Mafia exploatează imigranţii cu cinism. Capii criminali ştiu că imigranţii ilegali nu pot nici măcar să încerce să se revolte, deoarece sunt privaţi de documente de identitate şi deci de protecţia statului", a denunţat sâmbătă Luigi Ciotti, un preot fondator al asociaţiei anti-mafia Libera.

Într-un editorial, Il Giornale, cotidianul de dreapta al familiei Berlusconi, adresează duminică un apel provocator locuitorilor din Calabria: "Mai bine trageţi asupra mafioţilor, decât asupra negrilor".

"De ce calabrezii nu trag asupra mafiei? Imigranţii sunt săraci şi slabi, urâţi şi murdari, ţinte ideale. Crima organizată, care ţine în şah forţele de ordine, este puternică, cu spirit de revanşă şi deci este convenabil să nu fie atinsă", apreciază cotidianul.

Confruntările de la Rosarno s-au soldat cu 67 de răniţi, dintre care 31 de imigranţi, începând de joi şi până sâmbătă.

Papa Benedict al XVI-lea a atras atenţia duminică, în timpul rugăciunii duminicale "Angelus", că "imigrantul este o fiinţă umană ce trebuie respectată", după violenţele cărora le-au căzut victime, în ultimele zile, muncitorii africani din Rosarno.

Calmul părea instaurat duminică la Rosarno, un oraş cu 15.000 de locuitori, care a rămas fără populaţie imigrantă în ultimele două zile.

Conform prefecturii poliţiei din Reggio Calabria, 1.128 de imigranţi au părăsit zona acestui oraş, dintre care peste 800 au fost transferaţi spre centre de găzduire din Crotone şi Bari, alte două oraşe din sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici