Mahmoud Ahmadinejad: Iranul nu va da înapoi în privinţa programul nuclear, în pofida presiunilor

Iranul nu va da înapoi în privinţa programului nuclear, în pofida presiunilor economice şi sancţiunilor occidentale, a declarat marţi preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad într-o conferinţă de presă la Teheran transmisă în direct de către televiziunea de stat.

352 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Ahmadinejad: Iranul nu va da înapoi în privinţa programul nuclear, în pofida presiunilor

Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă unii cred că pot exercita presiuni asupra Iranului, se înşală şi trebuie să îşi corecteze atitudinea. Nu suntem un popor care să dea înapoi în problema nucleară", a subliniat el.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland a aprecizat luni că deprecierea istorică a monedei iraniene, care a pierdut o treime din valoare în faţa dolarului în decurs de o săptămână, dar şi 80% în decurs de un an, ar dovedi "succesul" sancţiunilor internaţionale impuse Iranului din cauza programului său nuclear controversat.

Rialul iranian a atins marţi un nou prag istoric minim faţă de dolar, după care a câştigat o parte din terenul pierdut, la începutul după-amiezii, porivit site-urilor specializate şi unor agenţi de schimb contactaţi de către AFP.

Numărul doi din ierarhia Guvernului israelian Moshe Yaalon a dezvăluit, însă, marţi că sancţiunile internaţionale nu au deturnat Teheranul de la programul său nuclear.

"Sancţiunile şi presiunile exercitate de aproxiamtiv doi ani împotriva Iranului sunt eficiente, dar centrifugele acestuia continuă să se învârtă", a declarat Yaalon, care exercită funcţia de ministru al Afacerilor Strategice.

"Există sancţiuni, dar şi un program nuclear iranian care se apropie tot mai mult de linia roşie", dincolo de care Teheranul va putea să producă arma atomică, a adăugat el.

"Noi credem că trebuie exercitate sancţiuni mai puternice, economice, politice şi de alt tip împotriva Iranului, dar şi o rezevare a opţiunii militare. Însă este un fapt că diplomaţia nu funcţionează şi că sancţiunile nu au efectul scontat, odată ce Iranul îşi continuă programul nuclear", a insistat el.

În acelaşi interviu, Ahmadinejad a denunţat marţi un "război" economic purtat de către occidentali împotriva Iranului. "Inamicul crede că poate înfrânge rezistenţa poporului iranian, dar se înşală", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici