Majoritatea croaţilor aprobă interzicerea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex

Croaţii au votat duminică în favoarea unei reviziuiri a Constituţiei pentru a interzice căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, un vot cerut de organizaţiile neguvernamentale conservatoare dar denunţat drept discriminator de către militanţii pentru drepturile omului.

304 afișări
Imaginea articolului Majoritatea croaţilor aprobă interzicerea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex

Majoritatea croaţilor aprobă interzicerea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit primelor rezultate parţiale, 65% dintre croaţi consideră că, prin Constituţie, căsătoria trebuie să fie definită drept o "uniune dintre un barbat şi o femeie".

La ora 15.00 GMT (17.00, ora României), cu trei ore înainte de închiderea birourilor de vot, participarea era de 26,75%, cu mult inferioară celei de la referendumul pentru aderarea Croaţiei la UE, la aceeaşi oră (33,79%).

Guvernul de centru-stânga, militanţii pentru drepturile omului şi figuri centrale ale societăţii civile locale au făcut apel în ultimele zile la cetăţeni să voteze împotriva unui astfel de amendament.

Fosta republică iugoslavă, care a aderat la UE în iulie, a parcurs un drum lung de la prima sa Gay Pride, în 2002, când participanţii la marş au fost agresaţi de extremişti.

De atunci, atitudinea faţă de drepturile homosexualilor s-a ameliorat treptat.

În 2003, Croaţia a acordat cuplurilor de acelaşi sex aceleaşi drepturi ca celor heterosexuale care trăiesc în uniune liberă, între care un fel de recunoaştere a deţinerii în comun a unor bunuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici