Majoritatea europenilor ar respinge aderarea Turciei la UE

Marea majoritate a europenilor ar vota împotriva aderării Turciei la Uniunea Europeană în cazul unui referendum, deşi cetăţenii din statele membre au păreri împărţite asupra principiului integrării Turciei, conform unui sondaj realizat în cinci ţări europene, prezentat la Istanbul.

233 afișări
Imaginea articolului Majoritatea europenilor ar respinge aderarea Turciei la UE

Majoritatea europenilor ar respinge aderarea Turciei la UE

Întrebaţi despre opinia în legătură cu aderarea Turciei la UE, 47 dintre cei intervievaţi s-au declarat în favoarea acesteia, în timp ce alţi 47 la sută au precizat că se opun ideii, conform studiului coordonat de Universitatea autonomă din Madrid, Universitatea din Grnada şi Universitatea Bogazici din Istanbul.

În cazul în care întrebarea ar face obiectul unui referendum, 52 la sută dintre cei intervievaţi ar răspunde negativ, iar 41 la sută ar da un răspuns pozitiv.

Aparenta contradicţie se explică prin faptul că, "atunci când oamenii sunt obligaţi să se pronunţe într-un referendum, ezită să schimbe situaţia existentă şi înclină către status quo, dar sunt mult mai îndrăzneţi atunci când li se cere doar părerea", a afirmat Hakan Yilmaz, profesor la Universitatea Bogazici.

Studiul a fost realizat în Germania, Spania, Franţa, Polonia şi Marea Britanie, ţări reprezentative pentru ansamblul membrilor UE, conform estimărilor autorilor studiului.

În ceea ce priveşte referendumul, propunerea ar fi respinsă în Franţa (cu 64,4 la sută din voturi), în Germania (62 la sută) şi în Marea Britanie (46,3 la sută), dar ar fi aprobată în Polonia (54,1 la sută) şi în Spania (53,2 la sută).

Sondajul, intitluat "Percepţii europene asupra Turciei ca viitor stat membru", a fost realizat în perioada august - septembrie 2009, pe un eşantion de peste 5.000 de persoane, cu ajutorul UE şi al Asociaţiei turce de dialog cu Europa.

La întrebarea legată de argumentele împotriva aderării Turciei, 38,9 la sută dintre cei intervievaţi au indicat faptul că aceasta este "o ţară musulmană (...), incompatibilă cu rădăcinile creştine comune" ale Europei, numai 14,6 la sută motivând că Turcia nu este situată pe continentul european.

Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Turcia în 2005, însă procesul se loveşte de opoziţia mai multor ţări, printre care se numără Franţa şi Germania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici