Majoritatea sârbilor se opun transferării lui Karadzici la Haga - sondaj

Majoritatea sârbilor se opun transferării lui Radovan Karadzici, fost lider al sârbilor din Bosnia, către tribunalul internaţional de la Haga, chiar dacă arestarea sa este apreciată de 42 la sută dintre respondenţi, potrivit unui sondaj publicat vineri în Serbia.

65 afișări
Imaginea articolului Majoritatea sârbilor se opun transferării lui Karadzici la Haga - sondaj

Majoritatea sârbilor se opun transferării lui Karadzici la Haga - sondaj

Circa 54 la sută dintre persoanele interogate s-au opus acestei transferări către Tribunalul Penal Internaţional (TPI), iar 43 la sută s-au declarat în favoarea acestei măsuri, conform sondajului realizat de agenţia Strategic Marketing.

Acesta este primul sondaj realizat în Serbia după anunţul arestării lui Radovan Karadzici, luni.

Arestarea lui Karadzici este aprobată de 42 la sută dintre persoanele chestionate, în timp ce 43 la sută s-au declarat în favoarea arestării celorlalţi doi fugari căutaţi de TPI: fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, generalul Ratko Mladici, şi liderul sârbilor din Croaţia, Goran Hadzici.

Aproximativ 33 la sută dintre persoanele interogate îl consideră pe Karadzici un "erou", iar 17 la sută consideră că acesta aduce o percepţie nefastă asupra ţării lor.

Sondajul a fost efectuat joi, pe un eşantion de 1.023 de persoane din Serbia.

TPI este perceput ca un organism "parţial" şi "antisârb" de 86 la sută dintre persoanele chestionate.

În acelaşi timp, 70 la sută dintre respondenţi au indicat că susţin cooperarea Serbiei cu acest tribunal, cerută de UE pentru ca ţara să poată avansa pe calea integrării europene.

Karadzici este inculpat în special pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, pentru rolul său în războiul din Bosnia (1992-1995).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici