Manifestaţie la Moscova, pentru "oprirea terorii" împotriva jurnaliştilor

Aproximativ 500 de persoane au manifestat, joi, în centrul Moscovei, cerând să se "pună capăt terorii" împotriva jurnaliştilor, după agresiunile violente comise împotriva mai multora dintre ei, între care corespondentul cotidianului Kommersant, Oleg Kaşin.

31 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie la Moscova, pentru "oprirea terorii" împotriva jurnaliştilor

Manifestaţie la Moscova, pentru "oprirea terorii" împotriva jurnaliştilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Opriţi teroarea!", "Nu ne este frică", "Cine l-a bătut pe Oleg Kaşin?", "Când baţi un jurnalist, îi baţi şi cititorul", se putea citi pe banderolele desfăşurate de manifestanţi.

Mulţi dintre ei aveau fotografii cu Oleg Kaşin, agresat vineri şi care a ieşit joi din coma artificială care îi fusese indusă la spitalizare. El a suferit fracturi multiple, în special la cap.

"Cel mai rău este că ceea ce s-a întâmplat trebuia să se întâmple. Cu două zile înainte, Oleg mi-a scris într-un mesaj pentru a glumi «trebuie să plec de aici». Ne-am săturat să ne mai fie frică, acest lucru trebuie să înceteze", a declarat Serghei Şirguiev, scriitor şi prieten al lui Kaşin.

Un alt prieten al jurnalistului, Roman Popkov, l-a acuzat pe Vasili Iakemenko, şeful comitetului de stat pentru tineri şi fondatorul mişcării de tineret pro-Kremlin, criticat în articolele şi pe blogul lui Kaşin.

"În ţară lucrează un minister al urii. Aceşti oameni au creat o atmosferă de violenţă şi răspândesc teroare", a declarat el.

"Ne debarasăm în acest moment de cei mai buni, de cei care au îndrăznit să deschidă gura şi să spună adevărul", a declarat Evghenia Cirikova, liderul mişcării riveranilor, ecologiştilor şi opozanţilor ruşi care critică de mai mulţi ani controversatul proiect de autostradă care traversează pădurea Himki, de la periferia Moscovei.

Oleg Kaşin a scris şi el despre acest caz. Cu două zile înainte de agresiune, un alt opozant faţă de acest proiect, Konstantin Fetisov, a fost grav rănit în cursul unui atac similar şi se află în continuare în comă.

Jurnalistul Mihail Beketov a fost mutilat în 2008, când se implicase în lupta împotriva acestui şantier. El are un picior amputat şi încă nu poate vorbi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici