Marea Britanie, primul exportator de armament pe plan mondial în 2007 - studiu

Marea Britanie s-a clasat anul trecut pe primul loc în ceea ce priveşte exportul de echipamente militare, potrivit agenţiei britanice pentru comerţ şi investiţii UK Trade and Investment.

93 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie, primul exportator de armament pe plan mondial în 2007 - studiu

Marea Britanie, primul exportator de armament pe plan mondial în 2007 (Imagine: Mediafax/AFP)

Industria britanică a apărării a obţinut o sumă-record de aproximativ 12,6 miliarde de euro, reprezentând comenzile noi din 2007, monopolizând respectiv 33 la sută din piaţa mondială a exporturilor de armament şi devansând astfel Statele Unite, care se aflau până la acel moment pe primul loc, se arată într-un comunicat al organismului guvernamental.

Cifrele reflectă aproape o dublare a comenzilor comparativ cu 2006, datorită unui contract important de vânzare a unor avioane de luptă către Arabia Saudită.

Această ţară a semnat în septembrie cu Marea Britanie, după negocieri intense, un contract în valoare de aproximativ nouă miliarde de dolari, pentru a achiziţionarea a 72 de avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon.

Marea Britanie a primit de asemenea comenzi importante pentru nave de supraveghere, din partea sultanatului Oman şi a Republicii Trinidad şi Tobago.

Potrivit cifrelor din ultimii cinci ani, Statele Unite se menţin totuşi pe prima poziţie pe plan mondial în rândul exportatorilor de armament, cu 63 de miliarde de dolari, faţă de Marea Britanie (cu 53 de miliarde), Rusia (33 de miliarde), Franţa (17 miliarde) şi Germania şi Israel (câte nouă miliarde fiecare).

Principalele ţări importatoare, tot din ultimii cinci ani, sunt Arabia Saudită (31 de miliarde de dolari), India (18 miliarde de dolari) şi Statele Unite (17 miliarde de dolari).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici