Marea Britanie se teme de o penurie de fructe anul viitor, după ridicarea restricţiilor pentru români

Fermierii britanici se tem că recolta de căpşuni de anul viitor va fi redusă din cauza ridicării restricţiilor pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor în Marea Britanie, relatează cotidianul Daily Mail în pagina electronică.

2637 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie se teme de o penurie de fructe anul viitor, după ridicarea restricţiilor pentru români

Marea Britanie se teme de o penurie de fructe anul viitor, după ridicarea restricţilor pentru români (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Fermierii apreciază că 22.000 de muncitori agricoli din cele două state care în prezent lucrează ca culegători de fructe pe timpul verii vor părăsi câmpurile de căpşuni pentru locuri de muncă mai bine plătite şi mai confortabile la oraş.

În consecinţă, magazinele şi supermarketurile riscă să ducă lipsă de căpşuni şi alte recolte sezoniere deoarece vor fi prea puţini lucrători să le culeagă, relatează Daily Mail.

Pericolul reprezentat de reducerea numărului de culegători de fructe a fost dezvăluit de consilierul pe migraţie al ministerului de Interne britanic, profesorul David Metcalf.

Profesorul Metcalf a declarat că Uniunea naţională a fermierilor solicită relaxarea reglementărilor în domeniul migraţiei, pentru a permite zecilor de mii de lucrători agricoli din afara Europei să vină în Marea Britanie cu scopul de a înlocui forţa de muncă reprezentată de români şi bulgari.

Cetăţenii celor două state est-europene care s-au alăturat Uniunii Europene în 2007 vor putea lucra în Marea Britanie fără restricţii de anul viitor.

În prezent, 21.750 de români şi bulgari vin în Marea Britanie pentru şase luni în baza Schemei lucrătorilor agricoli sezonieri.

Încheierea restricţiilor pe piaţa muncii ar putea însemna că mulţi dintre aceşti lucrători vor alege alte locuri de muncă în Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici