Marea Britanie şi Gibraltarul acuză Spania de pătrundere ilegală în apele şi spaţiul aerian britanice

Ambarcaţiuni ale poliţiei şi elicoptere ale serviciilor vamale spaniole au pătruns în mod ilegal în apele teritoriale şi în spaţiul aerian al micului teritoriu britanic Gibraltar din sud-vestul Spaniei, au acuzat duminică oficiali, relatează AP în pagina electronică.

4461 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie şi Gibraltarul acuză Spania de pătrundere ilegală în apele şi spaţiul aerian britanice

Marea Britanie şi Gibraltarul acuză Spania de pătrundere ilegală în apele şi spaţiul aerian britanice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ambarcaţiuni spaniole au "intrat în mod repetat" în zonă, fără să notifice autorităţiile din Gibraltar, a declarat secretarul Hugo Swire de la Foreign Office.

În pofida faptului că aceste incursiuni au avut loc în timpul unei urmăriri a unei bărci de mare viteză suspectate de trafic de droguri, acţiunile spaniole sunt ilegale, a subliniat el.

Urmărirea autorităţilor spaniole, la care au participat şi elicoptere aparţinând serviciilor vamale, care au zburat la joasă altitudine, este o dovadă de "bravadă" care a eşuat, permiţând unui suspect de trafic de droguri să scape, în pofida faptului că alţi doi, ambii spanioli, au fost arestaţi, a apreciat ministrul-şef ales din Gibraltar Fabian Picardo.

Ambarcaţiuni spaniole s-au angajat în urmărirea, în apele britanice, a unor presupuşi traficanţi, care ar fi aruncat ceea ce păreau să fie baloţi cu droguri de la bordul unei bărci gonflabile de mare viteză, a spus el.

Acesta este unul dintr-o serie de diferende între Spania şi Marea Britanie cu privire la acest teritoriu brtanic cu aproximativ 30.000 de locuitori, pe care Marina Regală britanică îl foloseşte ca bază navală.

Spania a cedat Marii Britanii suveranitatea asupra Gibraltarului prin Tratatul de la Utrecht, în 1713, dar a căutat constant să-l redobândească.

Picardo s-a plâns de lipsa de cooperare dintre forţele celor două state. "Vrem cu toţii să oprim traficanţii de droguri", a declarat el.

Agenţia americană scrie că nu a putut obţine imediat după incident o reacţie din partea autorităţilor spaniole.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici