Marian Lupu şi-a anunţat retragerea din PCRM

Deputatul comunist Marian Lupu, fost preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, a anunţat, înainte de şedinţa de miercuri a Legislativului, că se retrage din rândurile Partidului Comuniştilor (PCRM), relatează BASA-press.

54 afișări
Imaginea articolului Marian Lupu şi-a anunţat retragerea din PCRM

Marian Lupu şi-a anunţat retragerea din PCRM (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit lui Lupu, această decizie a fost luată pe motiv că au fost consumate toate posibilităţile de luare a deciziilor în partid, că realizează pericolul poziţiilor pe care nu le împărtăşeşte cu această formaţiune şi că este conştient de eventualele consecinţe acestui pas.

De asemenea, Lupu a menţionat că nu va înceta să fie parte activă a procesului politic moldovenesc, însă nu a precizat deocamdată în care circuit politic se va încadra, precizând că aceasta se va produce într-un format ce exclude poziţionarea radicală, rigidă şi conflictuală.

Infomaţii despre faptul că Marian Lupu ar fi părăsit PCRM se vehiculau intens în presa autohtonă, încă de săptămâna trecută. Marian Lupu a infirmat aceste afirmaţii la vremea respectivă, acuzând instituţiile media de dezinformare.

Voronin: Marian Lupu a plecat pentru că nu a fost propus în funcţia de preşedinte

Plecarea lui Marian Lupu din Partidul Comuniştilor din R. Moldova a fost cauzată de decizia de a nominaliza un alt candidat pentru funcţia de preşedinte, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin, citat de Omega în pagina electronică.

"Întrebarea dumneavoastră despre ieşirea lui Lupu din partid trebuie să fie formulată un pic altfel: de ce a intrat el în partid mai bine de un an în urmă şi care au fost scopurile lui?", a precizat Vladimir Voronin într-un interviu acordat agenţiei Omega.

"Atunci, din păcate, din cauza evenimentelor, nu ne-am pus multe întrebări faţă de acest fapt, însă acum când nu a fost propus de Comitetul Central la funcţia de preşedinte al statului, acest lucru şi-a jucat rolul şi a accelerat procesul", a explicat Voronin.

Potrivit lui Voronin, "nimeni nu va regreta" plecarea lui Marian Lupu deoarece "în partid este o atitudine foarte serioasă faţă de aceste procese".

"Este bine că au loc astfel de procese care demonstrează că partidul este un organism viu (...)", a precizat Voronin.

Opoziţia, sceptică privind decizia lui Lupu

Opoziţia din Republica Moldova a anunţat că analizează decizia lui Marian Lupu de a părăsi Partidul Comuniştilor (PCRM), iar liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, nu exclude ipoteza "unui nou plan făcut de comunişti", relatează Infotag, citat de portalul Moldova Azi.

"Noi trebuie să vedem de unde vine această decizie: de la însuşi Marian Lupu sau poate este un nou plan făcut de comunişti", a spus Ghimpu. Liderul PL nu exclude varianta potrivit căreia Lupu a ieşit din PCRM pentru a obţine voturile partidelor de centru la alegerile parlamentare anticipate, pentru ca apoi, ajuns în Parlament, să le ofere comuniştilor.

La rândul său, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, a spus că liberal-democraţii sunt dispuşi să examineze problema unei eventuale primiri a lui Marian Lupu în rândurile formaţiunii. Liderul PLDM a dat de înţeles că nu exclude acest lucru, potrivit Infotag.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici