Marile puteri din cadrul G8 nu au ajuns la un acord privind o intervenţie militară în Libia

Reprezentanţii marilor puteri reuniţi în cadrul G8 la Paris nu au reuşit să ajungă la un acord privind o intervenţie militară în Libia, anunţă ministrul francez de Externe, Alain Juppe, recunoscând că nu şi-a putut convinge partenerii în această privinţă.

62 afișări
Imaginea articolului Marile puteri din cadrul G8 nu au ajuns la un acord privind o intervenţie militară în Libia

Marile puteri din cadrul G8 nu au ajuns la un acord privind o intervenţie militară în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deocamdată nu i-am convins", a declarat Alain Juppe după un dineu de lucru cu omologii din Statele Unite, Rusia, Germania, Marea Britanie, Italia, Canada şi Japonia.

Jupe a reamintit că Franţa şi Marea Britanie au avut "iniţiativa" instituirii unei zone de interdicţie aeriană sau a unor raiduri aeriene punctuale pentru a diminua capacităţile militare ale regimului Muammar Kadhafi.

"Kadhafi marchează puncte", a admis Juppe. Fără a se referi explicit la situaţia din Benghazi, fieful rebeliunii din Libia, Juppe a recunoscut că membrii comunităţii internaţionale nu îl pot împiedica pe colonelul Kadhafi să reia controlul asupra zonelor ocupate de opoziţie.

"În prezent, nu dispunem de mijloacele militare, pentru că membrii comunităţii internaţionale nu le-au pus la dispoziţie", a spus el.

Reprezentanţii statelor din cadrul G8 au fost de acord să reia rapid discuţiile în cadrul Consiliului de Securitate ONU pentru adoptarea unei rezoluţii care să crească presiunile asupra liderului libian, a precizat Alain Juppe, evocând posibilitatea instaurării unui embargou maritim.

Miniştrii au fost de acord şi cu ideea asocierii ţărilor arabe şi africane la orice acţiune împotriva Libiei.

Discuţiile miniştrilor de Externe din cadrul G8 vor fi reluate marţi dimineaţă la Paris.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici