Marine Le Pen cere organizarea unui referendum pentru ieşirea Franţei din UE în ianuarie 2014

Preşedinta Frontului Naţional (extrema dreaptă) Marine Le Pen i-a cerut "solemn" lui François Hollande organizarea un referendum în ianuarie 2014 privind ieşirea Franţei din Uniunea Europeană.

1347 afișări
Imaginea articolului Marine Le Pen cere organizarea unui referendum pentru ieşirea Franţei din UE în ianuarie 2014

Marine Le Pen cere organizarea unui referendum pentru ieşirea Franţei din UE în ianuarie 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îi cer solemn preşedintelui Republicii să organizeze în ianuarie 2014 (...) un referendum privind ieşirea Franţei din Uniunea Europeană", a propus Le Pen la încheierea unei reuniuni a Consiliului naţional al partidului său, într-un hotel din Sèvres (Hauts-de-Seine, regiunea pariziană).

"În ceea ce ne priveşte, noi vom cere să se voteze pentru ieşirea din Uniunea Europeană, cu excepţia situaţiei în care Guvernul francez ar deschide între timp negocieri solide şi ar obţine toate cele patru reforme de fond minimale", a afirmat lidera extremei drepte.

Aceste patru reforme sunt o "revenire organizată la monedele naţionale", "dizolvarea spaţiului Schengen" de liberă circulaţie (din care fac parte 22 dintre cele 27 de state membre UE), "autorizarea patriotismului economic şi reindustrializarea cu protecţionismul frontierelor noastre", precum şi "prevalenţa din nou a dreptului naţional asupra dreptului european".

Dar, a considerat Le Pen, "noi nu credem că Guvernul vrea sau poate să obţină aceste rezultate şi credem că ieşirea din UE va fi în realitate singura soluţie posibilă, la fel de pozitivă pe cât de entuziasmantă".

Preşedinta FN a făcut de mai multe ori această propunere de referendum, fără a menţiona vreo dată, explicând vineri într-un interviu pentru Le Figaro că ea "va apăra acest plan de acţiune" cu ocazia alegerilor europene din 2014, respectiv după data la care cere organizarea acestui referendum.

"Dacă Guvernul refuză, vom face din alegerile europene un mare referendum pentru sau împotriva ieşirii din UE", a anunţat Le Pen.

Potrivit ei, Franţa va fi în ianuarie 2014 la "răscruce de drumuri" în faţa "dispariţiei frontierelor", a "austerităţii" şi "dispariţiei tuturor protecţiilor".

Deputata europeană a subliniat în repetate rânduri pericolul reprezentat de "intrarea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen fără vreo limită", care nu este încă realizată, mai multe ţări exprimându-şi reticenţele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici