Mărturiile ostaticilor lui Amedy Coulibaly: ”Teroristul s-a prezentat. Era neobişnuit de calm”

Mai multe persoane ţinute ostatice vineri de Amedy Coulibaly în magazinul evreiesc din Paris au povestit presei cele patru ore de coşmar, de la împuşcarea în cap a unui ostatic, care încercase să-i ia o armă, până la asaltul forţelor de ordine, în timp ce atacatorul se ruga.

5292 afișări
Imaginea articolului Mărturiile ostaticilor lui Amedy Coulibaly: ”Teroristul s-a prezentat. Era neobişnuit de calm”

Mărturiile ostaticilor lui Amedy Coulibaly: ”Teroristul s-a prezentat. Era neobişnuit de calm” (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Amedy Coulibaly, în vârstă de 32 de ani, a fost ucis vineri în asaltul forţelor franceze asupra magazinului evreiesc din Paris, unde ţinea ostatici. El a omorât patru persoane în acest magazin, după ce joi a împuşcat mortal o poliţistă la Montrouge.

Marie a povestit că unul dintre ostatici a încercat să-i ia o armă lui Coulibaly. "El a replicat trăgându-i un glonţ în cap". Atacatorul le-a spus ostaticilor să stea jos, în timp ce în dreapta lor se aflau două cadavre. "În geanta mea se află explozibil. Nu îmi este teamă să mor", a adăugat el, potrivit femeii citate de France TV.

Un angajat al magazinului evreiesc Hyper Cacher a relatat că a reuşit să scape printr-o ieşire pentru situaţii de urgenţă şi le-a dat poliţiştilor cheia de la cortina de fier a magazinului, pentru a o deschide în momentul asaltului.

Un alt bărbat, Mickael B., se afla cu fiul său în magazin când a început atacul şi a încercat să se ascundă cu alte persoane într-una dintre cele două camere frigorifice, dar a fost somat de Coulibaly să iasă. "Teroristul s-a prezentat. Era neobişnuit de calm. 'Sunt Amedy Coulibaly, malian şi musulman. Fac parte din Statul Islamic'.", a povestit Mickael B.

"Apoi mi-a cerut să sun la presă, ceea ce am făcut. El a vorbit la BFMTV", a adăugat fostul ostatic, care a reuşit să comunice cu poliţia în tot acest timp prin intermediul telefonului său mobil. "Teroristul se pregătea evident să moară. Spunea că aceasta este recompensa lui. Dintr-o dată a început să se roage. Mobilul meu era deschis, poliţiştii l-au auzit. Ei au profitat de acest moment pentru a lansa asaltul. Câteva clipe mai târziu, cortina magazinului s-a ridicat. Am înţeles că era începutul asaltului şi ne-am aruncat la pământ", a precizat el.

Pe tot parcursul luării de ostatici, Coulibaly a încercat să se justifice în faţa victimelor sale, pe care le acuză că nu îi sprijină pe musulmani şi că îşi susţin guvernul prin taxele plătite. Postul de radio RTL a sunat la magazinul evreiesc şi atacatorul a răspuns, dar nu a vrut să vorbească. El nu a închis însă telefonul bine, astfel că jurnaliştii au reuşit să surprindă conversaţia dintre atacator şi ostatici.

"De fiecare dată, ei încearcă să lase impresia că musulmanii sunt terorişti. Eu sunt născut în Franţa. Dacă nu ar fi atacat în alte părţi, nu aş fi aici", le spunea el ostaticilor, precizând că acţiunea sa este o răzbunare împotriva statului sirian, dar şi a coaliţiei occidentale din Mali, Irak sau Afganistan. "Mă gândesc la oamenii lui Bashar al-Assad în Siria. Ei torturau oameni (...). Nu s-a intervenit ani de zile (...), apoi bombardiere, coaliţie de 50.000 de ţări (...) Trebuie să înceteze să mai atace Statul Islamic, să înceteze să ne dezbrace femeile (de vălul islamic-n.r.), să înceteze să ne mai aresteze fraţii pentru nimic", mai afirma acesta.

"Voi aţi ales Guvernul şi Guvernul vostru nu v-a ascuns niciodată că va merge la război în Mali sau în alte părţi. Asta în primul rând. În al doilea rând, voi îi finanţaţi. Voi plătiţi taxe şi sunteţi de acord", le-a reproşat Coulibaly cetăţenilor. "Suntem obligaţi", i-a spus un ostatic, dar el i-a răspuns imediat: "Nu sunteţi obligaţi, eu nu plătesc impozite". Dar ostaticul continuă: "Când plătesc impozite o fac pentru drumuri, şcoli. Plătim impozite dar nu facem rău nimănui".

Atacatorul le spune apoi ostaticilor să organizeze manifestaţii pentru a cere ca musulmanii să fie lăsaţi în pace, aşa cum s-au unit pentru Charlie Hebdo sau pentru alegerile prezidenţiale. "Lăsaţi musulmanii în pace şi noi vă vom lăsa în pace (...). Dacă se ating de copiii noştri, de femeile noastre, de combatanţii noştri, noi îi atacăm pe cei care luptă împotriva noastră", adaugă Coulibaly, care îl citează pe Osama ben Laden, ghidul său: "Nu veţi gusta niciodată pacea".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici