Măsuri neobişnuite de precauţie: Elveţia îşi pregăteşte armata pentru efectele crizei din zona euro

Elveţia, ţara europeană renumită pentru neutralitate, adoptă măsuri neobişnuite de precauţie, în contextul protestelor antiausteritate din Europa, care la Atena şi Madrid au condus la tulburări sociale de amploare.

3281 afișări
Imaginea articolului Măsuri neobişnuite de precauţie: Elveţia îşi pregăteşte armata pentru efectele crizei din zona euro

Măsuri neobişnuite de precauţie: Elveţia îşi pregăteşte armata pentru efectele crizei din zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Elveţia a lansat în septembrie exerciţiul militar "Stabilo Due" ca răspuns la actuala instabilitate din Europa şi pentru a testa viteza de desfăşurare a armatei, potrivit CNBC.

Elveţia nu este membră a Uniunii Europene.

Cotidianul elveţian Der Sonntag a raportat recent că exerciţiul s-a derulat în funcţie de o hartă de risc întocmită în 2010, în care armata prezenta pericolul unor tulburări interne între diverse facţiuni, precum şi posibilitatea sosirii de refugiaţi din Grecia, Spania, Italia, Franţa şi Portugalia.

Ministerul apărării din Elveţia a declarat pentru CNBC că nu exclude necesitatea de a desfăşura trupe în anii următori.

"Nu este exclus ca efectele crizei financiare să conducă în Elveţia la proteste şi violenţe. Armata trebuie să fie pregătită atunci când poliţia, în astfel de situaţii, cere sprijin", a spus un purtător de cuvânt.

Exerciţiul a implicat 2.000 de soldaţi, în opt oraşe diferite ale ţării.

Ministrul Apărării din Elveţia, Ueli Maurer, a avertizat, în revista Schweizer Soldat, asupra escaladării violenţelor în Europa.

"Nu exclud ca în anii următori să avem nevoie de armată", a spus el.

Aflate sub presiune să facă economii, unele ţări europene nu şi-au modernizat armatele şi nu mai pot susţine costurile unor sisteme de luptă moderne, a adăugat ministrul.

Situaţia s-ar putea agrava puternic, iar ţările care nu se pot apăra se pot confrunta cu posibilitatea "şantajului". Ministrul s-a întrebat, potrivit articolului din Schweizer Soldat, cât timp mai poate fi criza calmată doar cu bani.

Der Sonntag scrie că şeful armatei, André Blattmann, urmează să propună în decembrie utilizarea a patru batalioane de poliţie militară. Astfel, circa 1.600 de soldaţi vor păzi puncte strategice din ţară, inclusiv aeroporturi, fabrici şi instituţiile internaţionale din Geneva.

De la declanşarea crizei financiare în Europa au avut loc proteste numeroase în multe oraşe. Populaţia este nemulţumită de măsurile de austeritate adoptate din cauza crizei datoriilor suverane. În timp ce multe din statele UE au adoptat reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe, acestea au fost mai dure în sudul Europei, unde se află şi cele mai îndatorate ţări membre ale UE. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici