Matteo Renzi promite modificarea legii privind cetăţenia în favoarea străinilor din Italia

Premierul Matteo Renzi a promis să favorizeze obţinerea cetăţeniei italiene pentru copiii născuţi în Italia din părinţi străini, la o zi după ce o amplă manifestaţie antiimigraţie a avut loc la Milano.

158 afișări
Imaginea articolului Matteo Renzi promite modificarea legii privind cetăţenia în favoarea străinilor din Italia

Matteo Renzi promite modificarea legii privind cetăţenia în favoarea străinilor din Italia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o intervenţie avută duminică seara la postul de televiziune Canale 5, Matteo Renzi a promis să obţină până la sfârşitul anului adoptarea unor amendamente care să modifice legea privind cetăţenia italiană, bazată până acum doar pe "dreptul sângelui".

Dacă modificările aduse legii vor fi aprobate, copiii născuţi în peninsulă din părinţi străini ar putea obţine cetăţenia italiană, cu condiţia să fi efectuat în Italia cel puţin un ciclu şcolar, primar sau secundar.

Peste patru milioane de străini, dintre care mai mult de jumătate provin din Europa, locuiesc legal în Italia, iar dintre aceştia peste 25% sunt tineri cu vârsta sub 20 de ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică (ISTAT).

Anunţul premierului italian intervine la o zi după ce zeci de mii de persoane au participat sâmbătă după-amiază, la Milano, la o amplă manifestaţie organizată de Liga Nordului împotriva imigraţiei clandestine.

Pe de altă parte, Italia este una dintre ţările europene cu cel mai scăzut număr al naşterilor, cu o rată a natalităţii mai mică de 1,6. Italia ar avea nevoie de o rată de 2,1 pentru a-şi reînnoi populaţia existentă.

De asemenea, Matteo Renzi a promis o alocaţie de 80 de euro pe lună pentru fiecare nou-născut în familiile care câştigă mai puţin de 90.000 de euro pe an. Această măsură ar urma să fie valabilă pentru o perioadă de trei ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici