Mediatorii caută o „formulă finală” pentru acordul de încetare a focului între Israel şi Hamas

Mediatorii din SUA, Qatar şi Egipt caută soluţii pentru a depăşi diferenţele dintre Israel şi Hamas cu privire la un plan de încetare a focului în Gaza, după ce grupul palestinian a răspuns la propunerea de pauză prelungită a luptelor şi de eliberare a ostaticilor, scrie Reuters.

317 afișări
Imaginea articolului Mediatorii caută o „formulă finală” pentru acordul de încetare a focului între Israel şi Hamas

Mediatorii caută o „formulă finală” pentru acordul de încetare a focului între Israel şi Hamas

Hamas a răspuns marţi „pozitiv” unei propuneri care vizează un acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor.

Detaliile răspunsului nu au fost dezvăluite. Într-o declaraţie, Hamas a afirmat că a răspuns „într-un spirit pozitiv, asigurând o încetare a focului cuprinzătoare şi completă, punând capăt agresiunii împotriva poporului nostru, asigurând ajutor, adăpost şi reconstrucţie, ridicând asediul asupra Fâşiei Gaza şi realizând un schimb de prizonieri”.

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu, a declarat că va discuta răspunsul Hamas cu oficialii israelieni, miercuri.

În Doha, Blinken a declarat: „Mai sunt încă multe de făcut... dar continuăm să credem că un acord este posibil şi chiar esenţial”.

Qatar a descris răspunsul Hamas ca fiind „pozitiv” în general, în timp ce surse de securitate egiptene au declarat pentru Reuters că Hamas a dat dovadă de flexibilitate.

„Vom discuta toate detaliile cadrului propus cu părţile implicate pentru a ajunge la un acord asupra formulei finale cât mai curând posibil”, a declarat Diaa Rashwan, şeful Serviciului de Informaţii de Stat al Egiptului.

Surse apropiate discuţiilor au declarat că armistiţiul ar urma să dureze cel puţin 40 de zile, timp în care militanţii ar urma să elibereze civili dintre ostaticii pe care îi mai deţin.

Ar urma alte etape, pentru a preda soldaţii şi cadavrele ostaticilor, în schimbul eliberării palestinienilor încarceraţi în Israel. Armistiţiul ar creşte, de asemenea, fluxul de alimente şi de alte ajutoare pentru civilii disperaţi din Gaza, care se confruntă cu foamea şi cu o lipsă acută de bunuri de bază.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici