Medicii acuză românii că aduc tuberculoză în Italia

Medicii italieni sunt îngrijoraţi de reapariţia tuberculozei, afirmând că boala este adusă în Italia în principal de imigranţii din România, ca urmare a liberalizării circulaţiei în spaţiul Uniunii Europene.

29 afișări
Imaginea articolului Medicii acuză românii că aduc tuberculoză în Italia

Medicii acuză românii că aduc tuberculoză în Italia

"Tuberculoza nu a dispărut; revine în Italia dinspre Est, după deschiderea frontierelor Uniunii Europene", avertizează medicii italieni specialişti în boli interne, reuniţi la Genova pentru congresul naţional, relatează Corriere della Sera în ediţia electronică.

"Nu este cazul să intrăm în panică", subliniază specialiştii din Italia, recomandând autorităţilor să dea dovadă de "prudenţă" şi să le facă analize imigranţilor suspectaţi de această boală. "Numărul cazurilor de tuberculoză nu se diminuează, sursele fiind imigranţii din Europa de Est", explică medicii italieni.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (ISTAT), în Italia există în prezent 4.500 de cazuri înregistrate şi alte aproximativ 1.500 nedeclarate.

"Din datele pe care le deţinem, 50 la sută dintre cazurile noi se înregistrează în rândul imigranţilor, în special al celor est-europeni", afirmă Luigi Ruffo Codecasa, reprezentantul Centrului pentru combaterea tuberculozei din Milano.

Experţii italieni avertizează că situaţia cea mai dificilă este în România, unde, potrivit lor, există 50 de cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori. Alte ţări considerate ca reprezentând riscuri din acest punct de vedere sunt Ucraina, Republica Moldova şi Bulgaria.

Medicii italieni cred că este imposibil să fie verificaţi sau vaccinaţi toţi imigranţii şi propun efectuarea de analize doar în cazul străinilor care prezintă un risc important, subliniind că sunt pregătiţi să colaboreze cu instituţiile statului pentru verificarea stării de sănătate a imigranţilor din principalele oraşe italiene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici