Medvedev cere Armeniei să îşi coordoneze politica externă cu Rusia

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a cerut marţi Armeniei să îşi coordoneze politica externă cu Moscova, cu ocazia inaugurării, alături de omologul său armean, Serge Sarkisian, a Pieţei Rusia din Erevan.

19 afișări
Imaginea articolului Medvedev cere Armeniei să îşi coordoneze politica externă cu Rusia

Medvedev cere Armeniei să îşi coordoneze politica externă cu Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt sigur că acţiunile coordonate pe scena internaţională sunt un factor important pentru securitate şi consolidarea poziţiilor noastre în Caucaz şi în lume", a declarat Medvedev.

Denumirea după Rusia a unei pieţe centrale din Erevan, unde se află primăria, "este un semn de respect faţă de Rusia modernă şi democratică, poporul său, un semn de stimă pentru rădăcinile noastre istorice comune şi pentru prietenia noastră seculară", a continuat el.

"Prietenia ruso-armeană nu s-a redus niciodată (...). Fie ca această piaţă să devină un simbol al prieteniei noastre", a declarat la rândul său Sarkisian.

Armenia este aliatul cel mai fidel al Rusiei în Caucaz, regiune unde a avut loc în august un război între Rusia şi Georgia. Moscova a recunoscut ulterior teritoriile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.

Preşedinţii rus şi armean urmau să discute marţi despre problema Nagorno-Karabah, provincie separatistă din Azerbaidjan, controlată de armeni.

Rusia a făcut presiuni asupra Armeniei în ultimii ani, pentru a debloca această situaţie.

Turcia, care are legături strânse cu Azerbaidjanul, şi-a închis frontiera cu Armenia în 1993, după conflictul dintre Baku şi Erevan privind Nagorno-Karabah, a cărui secesiune a provocat un război între cele două ţări, soldat cu aproape 30.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici