Medvedev: Rusia nu vrea să restaureze Uniunea Sovietică. Nu există cale de întoarcere în trecut

Rusia nu intenţionează să restaureze Uniunea Sovietică, a declarat miercuri premierul rus Dmitri Medvedev, afirmând că este "este imposibil să reînfiinţezi ceea ce s-a dus" şi că nu există cale de întoarcere în trecut.

631 afișări
Imaginea articolului Medvedev: Rusia nu vrea să restaureze Uniunea Sovietică. Nu există cale de întoarcere în trecut

Medvedev: Rusia nu vrea să restaureze Uniunea Sovietică. Nu există cale de întoarcere în trecut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu pentru postul american CNBC, Medvedev a declarat că unele ţări au utilizat "mitul" reconstruirii fostei Uniuni Sovietice ca pe o modalitate de consolidare a elitelor, relatează agenţia rusă Tass în pagina electronică.

"Din păcate, pentru unele ţări, inclusiv cele mici, aceasta este doar o modalitate de consolidare a elitelor", a declarat el. "Ne amintim cu toţii cum funcţionează: vin ruşii, aşa că trebuie să ne unim şi, sub această lozincă, se fac alegeri parlamentare... Ei, bine, dacă li se pare util, să-i lăsăm să se distreze", a spus Medvedev ironic, adăugând "este imposibil să reînfiinţezi ceea ce s-a dus, evident".

"Lumea s-a schimbat de atunci, iar Uniunea Sovietică nu mai există. Avem Federaţia rusă, care are la bază o Constituţie adoptată de poporul nostru. Constituţia proclamă acelaşi set de valori care este acceptat de majoritatea absolută a omenirii, şi anume supremaţia drepturilor omului, democraţia, protecţia proprietăţii private, dezvoltarea axată pe piaţă şi aşa mai departe. Nu le voi enumera pe toate, pentru că toate sunt valori universale", a declarat el.

Nimeni nu vrea să se întoarcă în trecut, este de părere premierul rus. "Nu există (cale de) întoarcere în trecut", a spus el.

Întrebat la CNBC despre o posibilă "resetare" a relaţiilor atât timp cât sancţiunile impuse Moscovei din cauza crizei ucrainene sunt în vigoare, Medvedev a răspuns: "nu, sigur că nu. Este absolut imposibil". "Nu am îndoieli că (sancţiunile) vor dispărea după un timp (...), dar nu putem nega că acestea ne-au afectat relaţiile", a adăugat el.

"Este imperativ să lăsăm toate astea în urmă, să revenim la normal, poate să ne întoarcem la punctul zero, şi abia după aceea (putem) să vorbim despre relaţiile viitoare", a subliniat Medvedev, calificând politica sancţiunilor occidentale ca fiind "absolut destructivă sau chiar stupidă".

Occidentalii au impus Rusiei, pe care o acuză că îi susţine pe separatiştii ucraineni, o serie de sancţiuni economice, determinând o retragere masivă a capitalurilor din Rusia, care riscă să ajungă în pragul recesiunii economice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici