"Majoritatea membrilor Guvernului israelian nu mai cred că sancţiunile îl vor convinge pe preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, să abandoneze" programul nuclear, declară Yaakov Edri, ministrul israelian al Imigraţiei.
Singura disensiune între politicienii israelieni se referă la momentul atacului. Liderii moderaţi cred că eforturile diplomatice prin intermediul Naţiunilor Unite trebuie continuate până când Iranul se află în momentul dinaintea fabricării armei atomice. În acest mod, Israelul poate argumenta că a epuizat toate opţiunile politice. Pe de altă parte, există alţi lideri care cred că în prezent există o situaţie internaţională favorabilă unui atac, situaţie care se va încheia odată cu alegerile prezidenţiale programate în SUA în noiembrie. Israelul se poate baza astfel pe susţinerea administraţiei George W. Bush, fiind incert sprijinul viitorului preşedinte american.
Democratul Barack Obama deja a anunţat că este favorabil negocierilor directe cu Iranul, iar politicienii israelieni nu se aşteaptă ca republicanul John McCain să ordone imediat un atac împotriva Iranului. Iar fabricarea de către Iran a unei arme nucleare ar depăşi toate ameninţările cu care Israelul s-a confrontat în istoria de 60 de ani, fiind pusă sub semnul întrebării însăşi existenţa statului evreu.
Deşi experţii confirmă că regimul islamist nu are încă arme nucleare, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad continuă să ameninţe Israelul cu distrugerea. Chiar şi Mohamed ElBaradei, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, îşi exprima îngrijorarea că Iranul sugerează că are capacitatea de a se dota în curând cu arme atomice.
Într-o scrisoare adresată recent cancelarului austriac Alfred Gusenbauer, ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, atrăgea atenţia că Iranul nu este departe de momentul în care nu mai poate fi împiedicat să se doteze cu armament atomic.
"Israelul a demonstrat deja că are abilitatea de a distruge ambiţiile nucleare ale unui stat inamic. În 1981, au bombardat reactorul nuclear irakian de la Osirak, folosind opt avioane F-16 care au parcurs 900 de kilometri pentru a lansa bombe de 16.000 de tone, distrugând reactorul. ", constată Der Spiegel.