Mentorul britanic al lui Anders Breivik consideră atacurile acestuia diabolice: Eu nu aş fi putut niciodată să fac ce a făcut el

Un britanic, Paul Ray, evocat de Anders Behring Breivik drept "mentorul" său, a denunţat vineri atacurile sângeroase ale norvegianului, pe care le-a calificat ca fiind "cu adevărat diabolice".

1732 afișări
Imaginea articolului Mentorul britanic al lui Anders Breivik consideră atacurile acestuia diabolice: Eu nu aş fi putut niciodată să fac ce a făcut el

Anders Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu pentru The Times, Paul Ray a recunoscut că ar fi putut fi o sursă de inspiraţie pentru Breivik, dar că "ceea ce a făcut el este pur diabolic. Eu nu aş fi putut niciodată să fac ce a făcut el pentru a-mi realiza idealurile".

Ray, în vârstă de 35 de ani, este un fost militant al mişcării de extremă-dreapta English Defence League (EDL). El este liderul mişcării Cavalerii Templieri, inspirată de acţiunile cruciaţilor din epoca medievală luptând împotriva islamului, şi are un blog pe numele Richard Inimă de Leu, care ar fi fost menţionat în manifestul de 1.500 de pagini pe care Breivik l-a publicat pe Internet înaintea atacurilor de la 22 iulie.

"Eu sunt implicat ca mentor al său", a declarat pentru The Times Paul Ray, care a părăsit Marea Britanie şi a mers în Malta în 2008, după arestarea sa pentru presupusă incitare la ură rasială pe blogul său.

Behring Breivik, care va fi interogat din nou vineri de poliţia norvegiană, a trimis fotografii cu el îmbrăcat în uniforma Cavalerilor Templieri şi l-a descris ca mentor al său pe un bărbat comparabil cu Ray, afirmând că l-a întâlnit în 2008, continuă The Times.

EDL a dezminţit orice "contact oficial" cu Anders Breivik.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici