Merkel obţine un răgaz din partea criticilor din interiorul CDU ai politicii sale faţă de refugiaţi

Cancelarul german Angela Merkel a obţinut un răgaz pentru politica sa - contestată - faţă de refugiaţi, printr-o puternică susţinere din partea conservatorilor, însă ea trebuie acum să-i convingă pe germani, înainte de alegerile din 2016, relatează AFP în pagina electronică.

241 afișări
Imaginea articolului Merkel obţine un răgaz din partea criticilor din interiorul CDU ai politicii sale faţă de refugiaţi

Merkel obţine un răgaz din partea criticilor din interiorul CDU ai politicii sale faţă de refugiaţi (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Delegaţii Uniunii Creştin-Democrate (CDU), reuniţi în Congres la Karlsruhe (sud-vest), au afişat o unitate refăcută a partidului ovaţionând-o pe Merkel, luni, timp de nouă minute.

"Apusul lui Merkel nu mai este pe ordinea zilei, cel puţin provizoriu", apreciază influentul săptămânal Der Spiegel, potrivit căruia conducătoarea, în vârstă de 61 de ani, poate "răsufla liniştită", în contextul în care se confruntă cu cea mai gravă criză a deceniului de când se află la putere.

Merkel a promis, într-un gest adresat detractorilor săi conservatori, să reducă în mod semnificativ numărul migranţilor care vin în Germania şi care ating milionul în 2015.

Însă, fără să cedeze în faţa criticilor acestora, ea a respins ideea stabilirii unui plafon în ceea ce priveşte acceptarea de refugiaţi, îndemnând, în schimb, la găsirea unor soluţii, prin negociere, la nivel european şi internaţional în vederea reducerii afluxului la sursă.

Nemulţumiri

"Acest partid se aliniază în spatele conducătoarei sale", şi-a exprimat satisfacţia Peter Tauber, secretarul general al CDU. "Pentru că doar uniţi putem reuşi", a insistat el.

Însă aproximativ 49% dintre germani nu sunt mulţumiţi de politica în domeniul migraţiei a Guvernului, potrivit barometrului politic ZDF.

"Dincolo de faţadă (...) este o fierbere în rândul primarilor şi aleşilor locali", subliniază cotidianul de afaceri Handelsblatt.

"Este un semnal important pentru toţi liderii politici la nivel comunal", insistă publicaţia. "Am primit mesajul (...) că un nou aflux de refugiaţi ca cel pe care l-am trăit anul acesta nu va fi sustenabil" pe termen lung, continuă ziarul.

Cea mai mare neîncredere se manifestă la nivel local, acolo unde problemele logistice de zi cu zi sunt tot mai acute.

Apăposturile sunt supraaglomerate în toată ţara, împingându-i pe aleşii locali să improvizeze, contând pe generozitatea germanilor.

Ei se confruntă pe alocuri cu o aprigă ostilitate din partea populaţiei, iar acţiunile împotriva refugiaţilor s-au multiplicat în ultimele luni.

"La sate şi în oraşe ne confruntăm cu o situaţie fără precedent de la al Doilea Război Mondial", declară Barbara Klepsch, ministrul regional pentru Afaceri Sociale în Saxonia (est), un land în care predomină o puternică mişcare antimusulmană.

"Sarcina noastră constă acum în transmiterea mai departe a mesajului pozitiv al lui Merkel în locuri în care temerile sunt mai puternice", apreciază ea.

Într-o circumscripţie din Renania de Nord-Westfalia, "noi găzduim de trei ori mai mulţi refugiaţi decât întreaga Polonie", a subliniat Ziemiak.

Alţii cer, în continuare, ca Guvernul să strângă şurubul. "Sunt absolut necesare alte măsuri", este de părere unul dintre conducătorii frondei faţă de Merkel, Carsten Linnemann. "Pentru că dacă acest aflux continuă, vom fi depăşiţi", apreciază el.

Alegeri

Tabăra conservatoare se teme să nu plătească un puternic preţ politic.

O serie de scrutine-cheie sunt prevăzute în 2016, în cinci landuri.

Alegeri legislative urmează să aibă loc peste trei luni în Baden-Württemberg şi Renania-Palatinat.

Iar asta în contextul în care Uniunea Creştin-Democrată se confruntă, în ultima peroadă, cu o concurenţă tot mai puternică din partea partidului populist Alternative für Deutschland (AfD).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici