Merkel, pregătită să discute dorinţele britanice cu privire la UE: "Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că alte ţări au şi ele dorinţe"

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat miercuri "pregătită să discute dorinţele britanice" cu privire la Uniunea Europeană, după ce premierul britanic a promis, în cazul în care va fi reales, să organizeze un referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE.

227 afișări
Imaginea articolului Merkel, pregătită să discute dorinţele britanice cu privire la UE: "Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că alte ţări au şi ele dorinţe"

Angela Merkel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Suntem pregătiţi, desigur, (...) să discutăm dorinţele britanice", a declarat cancelarul, răspunzând unei întrebări în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Beninului Thomas Boni Yayi. "Dar nu trebuie să pierdem din vedere faptul că alte ţări au şi ele dorinţe şi că va trebui, într-un final, să ajungem la un compromis echilibrat", a precizat Merkel.

"Mai avem timp, iar pentru mine primul (subiect) de pe ordinea de zi este obţinerea unui plan bugetar pe termen mediu, deoarece acest lucru condiţionează creşterea Europei şi este şi în interesul Marii Britanii ca economia noastră să repornească", a subliniat cancelarul.

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a declarat miercuri dimineaţa că ţara sa doreşte să vadă Marea Britanie rămânând un "membru activ şi constructiv al Uniunii Europene".

Europa nu este "suma intereselor naţionale", ci o "comunitate de destine", a insistat el, adăugând, într-o alocuţiune susţinută în engleză şi germană că "alegerea (unei Europe) à la carte nu este o opţiune".

"În faţa provocării globalizării, noi, ca europeni, suntem cu toţii în aceeaşi barcă", a subliniat Westerwelle.

Premierul britanic David Cameron a promis că, în cazul în care va fi reales, va organiza, la orizontul lui 2017, un referendum asupra apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, într-un discurs susţinut miercuri, în care a îndemnat la o recentrare "pe piaţa unică" a relaţiei ţării sale cu UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici