Migraţia ilegală şi şomajul în rândul tinerilor - printre priorităţile Preşedinţiei elene a UE

Ambasadorul Greciei la Bucureşti, Grigorios Vassiloconstandakis, a prezentat, miercuri, priorităţile Preşedinţiei elene a UE, printre ele numărându-se asigurarea creşterii economice, combaterea şomajului în rândul tinerilor, extinderea uniunii şi realizarea Uniunii Monetare.

250 afișări
Imaginea articolului Migraţia ilegală şi şomajul în rândul tinerilor - printre priorităţile Preşedinţiei elene a UE

Migraţia ilegală şi şomajul în rândul tinerilor - printre priorităţile Preşedinţiei elene a UE (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Grecia preia Preşedinţia într-un moment în care Europa trece printr-o fază extrem de delicată. Dimensiunea şi intensitatea crizei, precum şi nivelul recesiunii şi şomajului au zguduit încrederea unei părţi importante a cetăţenilor europeni în instituţiile UE şi au afectat serios coeziunea socială. Provocarea cu care ne confruntăm este să asigurăm prosperitate şi stabilitate", a declarat ambasadorul Greciei, Grigorios Vassiloconstandakis, la conferinţa de lansare a Preşedinţiei elene a UE de la 1 ianuarie.

Diplomatul a mai spus că în centrul preocupărilor statelor europene trebuie să se afle "solidaritatea, statul de drept într-un un mediu democratic fără compromisuri, combaterea efectivă a ideilor xenofobe şi rasiste", întrucât este vorba de "viitorul nostru european comun".

Potrivit ambasadorului elen, Atena îşi propune promovarea de politici şi acţiuni pentru realizarea creşterii economice, combaterea şomajului, promovarea coeziunii economice şi sociale, precum şi reforme structurale. Pe agenda Preşedinţiei elene se mai află continuarea integrării Uniunii Monetare Europene.

Grecia doreşte ca, în perioada Preşedinţiei sale, să fie implementat complet Compactul pentru Creştere şi locuri de muncă şi "deciziile luate în iunie 2013 pentru a fi mărită capacitatea de împrumuturi acordate IMM-urilor, care sunt principalii angajatori în economia europeană".

Totodată, Atena speră să implementeze "Iniţiativa pentru tineret pentru a crea locuri de muncă pentru o parte extrem de vulnerabilă a populaţiei", a precizat ambasadorul grec.

De asemenea, Grecia are pe agendă continuarea negocierilor pentru a se ajunge la semnarea acordurilor comerciale cu SUA şi alţi parteneri strategici.

Un loc important va fi ocupat de migraţia, gestionarea graniţelor şi mobilitatea cetăţenilor UE.

"Un obiectiv major pentru Preşedinţia greacă va fi dezvoltarea unei zone a libertăţii, securităţii şi justiţiei. Astăzi Europa este bântuită de o criză economică şi este nevoie să reîntărim politica europeană comună în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. În primul rând, vom încerca să stopăm şi să reducem migraţia ilegală într-un mod eficient, respectând în acelaşi timp drepturile omului. În al doilea rând, vom îmbunătăţi şi vom organiza mai bine migraţia legală şi vom facilita mobilitatea, iar în al treilea rând vom accentua sinergiile dintre migraţie şi creştere economică", a spus Grigorios Vassiloconstandakis.

La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, l-a asigurat pe diplomat că Grecia poate conta "pe sprijinul total al României pentru agenda europeană".

"Încercăm să atingem împreună obiectivele comune europene. Gestiunea eficientă a crizei financiare, întărirea integrării financiare şi întărirea profilului UE ca prim actor global reprezintă doar câteva dintre dificultăţile, provocările care ne stau în faţă. Nu există o mai mare provocare decât criza financiară şi nivelul şomajului, mai ales printre tineri. La fel de important este întărirea legitimităţii democratice în UE, aducând cetăţeanul mai aproape de Uniune şi prin creşterea încrederii în viitorul comun european mai ales deoarece peste câteva luni vom avea un nou exerciţiu parlamentar european pentru un nou Parlament European", a spus ministrul de Externe.

Acesta a reiterat chestiunea mişcărilor xenofobe şi antieuropene a unor partide care "promovează un discurs politic emoţional bazat pe stereotipuri". "Dacă Europa nu se ridică la nivelul aşteptărilor cetăţenilor săi aceste partide pot să îşi lase amprenta asupra deciziilor de la nivel politic în perioada următoare. 2014 este un an de referinţă. Majoritatea insituţiilor europene îşi vor schimba conducerea, cred că este o şansă să găsim cel mai bun răspuns, adică progresul pe calea integrării europene. Fiecare stat european are datoria de a întări încrederea în proiectul european la nivel naţional şi la nivel european", a subliniat Corlăţean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici