Mii de deţinuţi din California ar putea fi eliberaţi

Autorităţile din statul american California vor trebui să elibereze zeci de mii de deţinuţi pentru a reduce suprapopularea închisorilor, au stabilit luni judecătorii federali.

63 afișări
Imaginea articolului Mii de deţinuţi din California ar putea fi eliberaţi

Mii de deţinuţi din California ar putea fi eliberaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trei judecători au dat dreptate unei plângeri colective depuse de deţinuţi.

"Guvernatorul Arnold Schwarzenegger nu contestă că închisorile californiene sunt suprapopulate. Pur şi simplu sunt prea mulţi deţinuţi pentru capacitatea existentă. Din această cauză nu există suficiente echipamente medicale sau resurse, situaţie care încalcă drepturile constituţionale ale deţinuţilor", afirmă sursa citată.

Decizia este provizorie, dar a fost publicată pentru a le permite autorităţilor să se pregătească pentru eliberarea a zeci de mii de deţinuţi.

Închisorile din California sunt printre cele mai suprapopulate din Statele Unite, existând 170.000 de deţinuţi pe 100.000 de locuri.

"Nu există altă soluţie decât eliberarea deţinuţilor", au insistat judecătorii.

Ministrul californian al Justiţiei a calificat decizia drept o ingerinţă. "Acest ordin, cea mai recentă ingerinţă în sistemul carceral californian, nu ţine cont de necesităţile siguranţei publice", afirmă Jerry Brown.

"Nu există niciun dubiu că este posibilă îmbunătăţirea situaţiei. Dar au fost înregistrate deja progrese şi continuă să fie", subliniază oficialul californian.

Citeşte şi:

Infractorii psihopaţi obţin mai uşor eliberarea condiţionată

Consiliul Europei cere oprirea castrărilor chirurgicale în închisorile din Cehia

Rusia, condamnată de CEDO pentru acte de tortură şi închisorile supraaglomerate

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici