Mii de persoane se adună la Varşovia pentru un miting al opoziţiei înainte de alegeri

Zeci de mii de persoane s-au adunat duminică la Varşovia pentru un miting al opoziţiei, cu două săptămâni înainte de alegerile despre care Platforma Civică (PO), de orientare liberală, spune că ar putea decide viitorul Poloniei în Uniunea Europeană şi poziţia sa democratică, potrivit Reuters.

582 afișări
Imaginea articolului Mii de persoane se adună la Varşovia pentru un miting al opoziţiei înainte de alegeri

Mii de persoane se adună la Varşovia pentru un miting al opoziţiei înainte de alegeri

Sondajele de opinie sugerează că guvernul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) ar putea câştiga scrutinul, dar ar putea avea dificultăţi în formarea unei majorităţi, pe fondul nemulţumirii unora dintre ei cu privire la creşterea costului vieţii şi a îngrijorării legate de erodarea controalelor şi echilibrelor democratice.

Opoziţia speră ca marşul de duminică să devină cel mai mare din ultimele decenii şi să stimuleze alegătorii să participe la alegeri.

„Urmează o mare schimbare. Acesta este un semn al renaşterii Poloniei”, a declarat liderul PO, Donald Tusk, în faţa mulţimii adunate într-o piaţă centrală din Varşovia, mulţi oameni fluturând steaguri poloneze şi ale UE.

Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a declarat că PiS ar putea avea ca obiectiv scoaterea Poloniei din UE, lucru pe care partidul îl neagă, şi a încadrat alegerile ca fiind cruciale pentru drepturile minorităţilor şi ale femeilor.

PiS, aflat la putere din 2015, a făcut campanie pe baza promisiunii de a ţine migranţii departe de Polonia, spunând că acest lucru este esenţial pentru securitatea naţională, şi de a continua să direcţioneze banii către familii şi persoanele în vârstă.

„Vreau să fiu liberă, să fiu în UE, vreau să am un cuvânt de spus, vreau să am tribunale libere”, a declarat Hanna Chaciewicz, o dentistă în vârstă de 59 de ani din Otwock, un oraş de lângă Varşovia.

Televiziunea publică TVP, despre care observatorii independenţi spun că a devenit o portavoce a guvernului sub conducerea PiS, a citat poliţia spunând că aproximativ 100.000 de persoane s-au alăturat marşului de duminică.

Tusk a declarat că au participat aproape un milion de persoane.

Unii purtau bannere pe care scria „PiSexit” sau „Pisica poate rămâne”, referindu-se la animalul de companie al liderului PiS Jaroslaw Kaczynski.

PiS neagă criticile occidentale potrivit cărora ar fi subminat normele democratice şi afirmă că reformele sale în domeniul judiciar au ca scop să facă ţara mai echitabilă şi să o elibereze de vestigiile comunismului, în timp ce modificările aduse presei publice o scapă de influenţa străină.

Însă nu a reuşit încă să obţină acces la miliardele de euro din fondurile de recuperare COVID ale UE, pe care Bruxelles-ul le-a reţinut din cauza reformelor judiciare poloneze.

„Toată lumea investeşte în locuri de muncă, în combaterea catastrofei climatice. Iar nouă ni s-au refuzat aceşti bani pentru că cineva a decis să distrugă democraţia în Polonia”, le-a spus primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, celor prezenţi la miting.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici