Miliardarul George Soros vrea să doneze un milion de dolari pentru susţinerea lui Barack Obama

Miliardarul George Soros vrea să doneze un milion de dolari unui "super PAC" ce susţine indirect candidatura lui Barack Obama, în contextul în care grupări similare pro-republicane vor să cheltuiască sute de milioane pentru înfrângerea acestuia, relatează Wall Street Journal în ediţia online.

163 afișări
Imaginea articolului Miliardarul George Soros vrea să doneze un milion de dolari pentru susţinerea lui Barack Obama

Miliardarul George Soros vrea să doneze un milion de dolari pentru susţinerea lui Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În afara acestei donaţii către "super PAC"-ul pro-democrat American Bridge 21st Century, miliardarul de origine română va dona încă un milion de dolari pentru America Votes, o organizaţie condusă de democraţi şi care coordonează activităţile la bază ale unor grupuri progresiste din întreaga ţară, a anunţat Michael Vachon, un purtător de cuvânt al lui Soros. În 2011, miliardarul a mai donat un milion de dolari pentru America Votes, suma totală oferită organizaţiei pentru campania din 2012 ridicându-se la două milioane de dolari.

"În 2012, George (Soros) îşi concentrează donaţiile asupra organizării la bază şi denunţării politicilor promovate de către conservatori ca eronate", a scris Vachon într-un e-mail difuzat în noaptea de luni spre marţi. "Ambele grupuri fac parte dintr-o infrastructură progresistă, de centru-stânga, care joacă un rol tot mai important în cadrul alegerilor" prezidenţiale prevăzute în toamnă.

Donaţiile lui Soros sunt printre cele mai mari venind din partea unor persoane fizice în alegerile prezidenţiale din 2012. Până acum, cel mai important donator către un "super-PAC" este Jeffrey Katzenberg, directorul executiv al DreamWorks Animation SKG Inc. Împreună cu soţia sa, el a oferit anul trecut suma de două milioane de dolari "super comitetului de acţiune politică" ("super-PAC") Priorities USA, un grup pro-Obama.

Soros a fost unul dintre cei mai importanţi donatori democraţi în alegerile prezidenţiale din 2004, când a contribuit cu suma de 23 de milioane de dolari pentru crearea unor entităţi pro-democrate în afara campaniei, care au cheltuit aproape 200 de milioane de dolari în încercarea de a-l înfrânge pe preşedintele George W. Bush. De atunci, miliardarul a donat sume relativ modeste, anunţând că nu mai doreşte să se implice în campanii electorale. În afară de donaţiile "obişnuite" către Partidul Democrat, el şi-a concentrat fondurile către organizaţi progresiste care promovează politici.

În noiembrie, un purtător de cuvânt al lui Soros a declarat pentru WSJ că miliardarul probabil că nu va juca un rol major în finanţarea "super-PAC"-urilor pro-democrate, lucru care a reprezentat un obstacol important în capacitatea democraţilor de a finanţa crearea de noi astfel de grupări care să lupte împotriva celor pro-republicane. Între timp, republicanii beneficiază de donaţii generoase pentru grupuri anti-Obama, cum ar fi American Crossroads şi un "super PAC" format în vederea susţinerii indirecte a lui Mitt Romney.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici