Militarii americani au făcut ordine pe aeroportul din Haiti

Aeroportul din Port-au-Prince, în prezent de o importanţă crucială pentru trimiterea de ajutoare, se afla într-o stare de "dezordine" necontrolată când forţele aeriene americane au sosit miercuri pentru a-l reabilita, a afirmat comandantul unei unităţi de elită mobilizate în Haiti, relatează CNN.

11 afișări
Imaginea articolului Militarii americani au făcut ordine pe aeroportul din Haiti

Militarii americani au făcut ordine pe aeroportul din Haiti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Una dintre cele mai mari probleme a fost că, la mai mult de o zi după cutremur, aeroportul se afla într-o stare de dezordine, a declarat locotenentul-colonel Brett Nelson, adăugând că avioanele aterizau şi parcau oriunde. "Când am preluat iniţial controlul aerian noaptea trecută (miercuri spre joi, n.red.), acest lucru a urmat unei perioade de 24 de ore de activitate necontrolată", a spus Nelson.

Situaţia a provocat întârzieri la sosirea avioanelor joi. Potrivit lui Nelson, la un moment dat existau 44 de avioane parcate, dar doar două camioane cu combustibil pentru a alimenta avioanele şi două vehicule de remorcare pentru mutarea lor. Un avion foarte mare se afla pe pistă şi trebuia alimentat cu combustibil, durând peste şase ore pentru a-l putea mişca din loc.

Aeroportul, folosit pentru a opera aproximativ 25 de zboruri pe zi, avea 74 de zboruri miercuri şi 55 de zboruri până joi după-amiază, potrivit unui reporter CNN.

Accesul aeroportuar este absolut necesar deoarece principalul port este grav afectat, a declarat generalul Douglas Fraser, comandantul forţelor americane care monitorizează operaţiunile din Haiti.

Pe termen scurt, armata americană trimite nave echipate cu elicoptere pentru a transporta proviziile şi echipamentul pe uscat. Vineri urmau să fie trimise 19 elicoptere şi numeroase provizii. Mai multe nave americane, printre care USS Bataan, sunt programate să ajungă în Haiti săptămâna viitoare, transportând 2.200 de puşcaşi marini şi echipament greu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici