Militarii Forţei ONU din Platoul Golan, capturaţi de rebelii sirieni, sunt în stare bună

ONU a primit asigurări că cei 44 de membri originari din Fiji ai Forţei Naţiunilor Unite staţionată în Platoul Golan, reţinuţi de rebeli sirieni, sunt în stare bună, a anunţat vineri un purtător de cuvânt, citat de AFP.

134 afișări
Imaginea articolului Militarii Forţei ONU din Platoul Golan, capturaţi de rebelii sirieni, sunt în stare bună

Militarii Forţei ONU din Platoul Golan, capturaţi de rebelii sirieni, sunt în stare bună

ONU a anunţat joi capturarea a 44 de soldaţi (un număr revizuit ulterior la 43, dar confirmat de ONU vineri seara), în timp ce 72 de membri filipinezi ai Forţei ONU sunt blocaţi în două obiective diferite din zona Platoului Golan. Rebelii sirieni, dintre care unii au legături cu Frontul al-Nosra, aripa siriană a al-Qaida, au fost acuzaţi pentru această situaţie.

"Naţiunile Unite au primit asigurări din surse credibile conform cărora cei 44 de soldaţi din cadrul UNDOF (Forţa ONU de supraveghere a dezangajării militare dintre Siria şi Israel) sunt în stare bună", a indicat purtătorul de cuvânt, fără a preciza dacă militarii au fost eliberaţi.

"UNDOF nu a avut contacte deocmadată cu militarii săi", a adăugat el, precizând că responsabilii acestei forţe a ONU au fost "informaţi că intenţia celor care îi reţin pe soldaţi a fost să îi retragă din câmpul de luptă pentru a-i conduce într-un loc sigur, sub protecţia lor".

În schimb, UNDOF a fost "în contact regulat" cu cei 72 de filipinezi blocaţi de rebeli. Nici aceştia "nu au fost răniţi şi sunt în stare bună".

ONU continua negocierile vineri pentru a obţine eliberarea membrilor forţei sale de menţinere a păcii. Organizaţia s-a adresat unor "state care ar putea avea o influenţă asupra rebelilor înarmaţi, pentru a-i determina să elibereze soldaţii teferi şi nevătămaţi".

UNDOF are circa 1.223 de membri din şase ţări (India, Fiji, Filipine, Irlanda, Olanda, Nepal). Actualul mandat se încheie la 31 decembrie 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici