Militarii israelieni au ucis un turc pentru a opri transmiterea pe Internet a raidului

Un militant grec, care se afla la bordul feribotului turc Mavi Marmara cu destinaţia Gaza, a acuzat forţele israeliene că au ucis unul dintre turcii de pe navă pentru că acesta asigura difuzarea pe Internet a imaginilor cu raidul, relatează duminică un cotidian grec.

31 afișări
Imaginea articolului Militarii israelieni au ucis un turc pentru a opri transmiterea pe Internet a raidului

Militarii israelieni au ucis un turc pentru a opri transmiterea pe Internet a raidului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Până la jumătate de oră după atac şi în pofida războiului electronic, Mavi Marmara continua să trimită imagini pe Internet graţie unui sistem ultramodern pe care îl administra un voluntar turc. Ulterior, l-am văzut mort, cu un glonţ în frunte", a afirmat Dimitris Plionis pentru cotidianul de stânga Eleftherotypia.

"Israelinii au avut ca prioritate să pună capăt difuzării imaginilor. Pe vapor, turcii au instalat poate 100 de camere care transmiteau fără întrerupere imagini. Sistemul a căzut când administratorul lui a fost asasinat", a adăugat mecanicul, unul dintre cei doi greci aflaţi la bordul feribotului turc.

Nouă turci, dintre care unul avea şi cetăţenie americană, au fost ucişi în timpul raidului asupra Mavi Marmara, nava amiral a convoiului. Israelul, care susţine că trupele sale au tras pentru a se apăra, difuzează de atunci numeroase imagini pentru a-şi susţine versiunea.

Plionis a declarat că s-a refugiat, în timpul atacului, în centrul de presă al vaporului, la cererea căpitanului turc. După ce au preluat controlul asupra navei, comandourile israeliene "au lovit mulţi jurnalişti (...) şi au spart toate camerele, calculatoarele şi telefoanele", a adăugat el.

Mai mulţi dintre cei 37 de activişti greci care participau la operaţiunea propalestiniană au denunţat relele tratamente la care au fost supuşi în timpul asaltului şi detenţiei lor în Israel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici