Militarii portughezi, indignaţi de politicile de austeritate

Aproximativ 200 de militari portughezi au protestat joi, la Lisabona, faţă de restricţiile bugetare impuse forţelor armate în cadrul politicii de austeritate a Guvernului.

121 afișări
Imaginea articolului Militarii portughezi, indignaţi de politicile de austeritate

Militarii portughezi, indignaţi de politicile de austeritate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele trei asociaţii reprezentative ale personalului militar au lansat împreună un apel la manifestaţii pentru joi seara, în vederea exprimării "sentimentului de idignare tot mai puternic pe care-l resimt majoritatea militarilor" faţă de măsuri prevăzute în bugetul de stat pentru 2014.

Protestatarii au denunţat reduceri de salarii aplicate funcţionarilor publici, pe care le consideră "nedrepte şi dramatice", iar "tăierile bugetare - periculoase", care au, în opinia lor, un impact "foarte negativ" asupra motivării militarilor şi capacităţii lor de a-şi îndeplini misiunea.

"Militarii se află în stradă pentru că a venit vremea să se pună capăt acestor politici care provoacă suferinţă tuturor portughezilor, nu doar militarilor", a declarat Rogério dos Santos, un puşcaş marin în retragere, care manifesta, pe ploaie, în centrul capitalei.

Aflată sub asistenţă începând din 2011, Portugalia s-a angajat să aplice un program dur de economii, cu scopul de a-şi asana finanţele publice.

Politica de austeritate, apărată de Guvernul de centru-dreapta, este criticată extrem de dur de către sindicate, care întâmpină totuşi dificultăţi în privinţa unei sporiri a mobilizării, în pofida unor manifestaţii şi greve organizate frecvent.

După protestele militarilor, joi, urmează poliţiştii, care au convocat o manifestaţie la nivel naţional, pe 6 martie, la Lisabona.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici