Militarul afgan care a ucis cinci francezi în ianuarie a fost condamnat la moarte

Militarul afgan care a ucis la 20 ianuarie patru militari francezi, în timp ce un al cincilea a murit ulterior, la o bază din Kapisa, situată la nord-est de Kabul, a fost condamnat la moarte, a anunţat marţi Ministerul afgan al Apărării.

233 afișări
Imaginea articolului Militarul afgan care a ucis cinci francezi în ianuarie a fost condamnat la moarte

Militarul afgan care a ucis cinci francezi în ianuarie a fost condamnat la moarte (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Abdul Sabor, în vârstă de 21 de ani la momentul faptelor, a fost condamnat de un tribunal militar al închisorii Pul-i-Sharki, în apropiere de Kabul. Data executării acestuia nu a fost anunţată încă. Aceste crime l-au determinat pe fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, să retragă cu un an mai de vreme trupele franceze din regiune.

"Da, pot confirma. Numele lui este Sabor. A fost condamnat la moarte", a confirmat generalul Mohammad Zahir Azimi, purtător de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, ceea ce declarase anterior un oficial sub protecţia anonimatului.

La 20 ianuarie, bărbatul a deschis focul asupra unui grup de instructori francezi care participau la un exerciţiu fără arme sau protecţie, provocând moartea pe loc a patru dintre aceştia şi rănirea celui de al cincilea, care a murit câteva săptămâni mai târziu, ridicând bilanţul la cinci morţi şi 14 răniţi.

Incidentul a provocat furia lui Nicolas Sarkozy, care l-a calificat drept "inacceptabil" şi a suspendat timp de câteva zile toate misiunile franceze din teritoriu. Câteva zile mai târziu, el a anunţat retragerea anticipată a trupelor franceze la sfârşitul lui 2013, în loc de 2014, cum fusese prevăzut iniţial.

Noul preşedinte francez, Francois Hollande, a devansat între timp această dată, la sfârşitul lui 2012 pentru trupele combatante şi în cursul anului 2013, fără a face alte precizări, pentru repatrierea totală a personalului şi materialelor.

La începutul lui iulie, Kapisa, o provincie instabilă în apropiere de Kabul, unde au fost repartizaţi militarii francezi din 2008, a fost transferată forţelor afgane de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici