Mini-summit la Bruxelles pentru soluţii privind criza migraţiei. Merkel: E nevoie de Turcia pentru a soluţiona criza / Premierul Sloveniei: Dacă nu găsim o soluţie astăzi, atunci este sfârşitul UE - FOTO

Lideri din Europa Centrală şi de Est s-au reunit, duminică, la Bruxelles, pentru a soluţiona criza migraţiei. Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a convocat pe liderii Austriei, Bulgariei, Croaţiei, Macedoniei, Germaniei, Greciei, României, Serbiei, Sloveniei şi Ungariei, alături de cu organizaţii cu activitate în domeniul refugiaţilor implicate, să participe la această reuniune de la Bruxelles.

28188 afișări
Imaginea articolului Mini-summit la Bruxelles pentru soluţii privind criza migraţiei. Merkel: E nevoie de Turcia pentru a soluţiona criza / Premierul Sloveniei: Dacă nu găsim o soluţie astăzi, atunci este sfârşitul UE - FOTO

Mini-summit la Bruxelles pentru soluţii privind criza migraţiei. Merkel: E nevoie de Turcia pentru a soluţiona criza / Premierul Sloveniei: Dacă nu găsim o soluţie astăzi, atunci este sfârşitul UE (Imagine: Mediafax Foto/Hepta)

Slovenia vede sfârşitul UE, dacă liderii nu ajung la un acord în criza migranţilor

UE riscă să se prăbuşească, în cazul în care nu ajunge la un acord asupra unui plan prin care să gestioneze afluxul de refugiaţi prin Balcani, a avertizat premierul Sloveniei duminică, pe fundalul unor schimburi de replici cu privire la cine este de vină pentru criză, relatează Reuters online.

La nouă zile după ce Ungaria şi-a închis frontiera în sud, determinând fluxul de migranţi fără precedent să treacă prin Slovenia, premierul Miro Cerar a lansat un apel dramatic către liderii central şi est-europeni reuniţi de urgenţă la Bruxelles.

"Dacă nu găsim o soluţie astăzi, dacă nu facem tot ceea ce putem astăzi, atunci este sfârşitul Uniunii Europene", a spus Cerar duminică.

"Dacă nu livrăm acţiuni concrete, cred că Europa va începe să se destrame", a declarat el pentru presă.

Refugiaţi, care pleacă din calea războiului şi oprimării pentru a-şi face o nouă viaţă în Germania şi Europa de Nord, continuă să sosească prin vestul Balcanilor pe o rută mai către vest, prin Slovenia, după ce Ungaria a finalizat bariera la frontieră.

Din 17 octombrie, peste 62.000 de migranţi au sosit în Slovenia, iar aproximativ 14.000 traversau ţara duminică.

Angela Merkel: Liderii reuniţi la Bruxelles au nevoie de Turcia pentru a soluţiona criza migraţiei

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, duminică, la sosirea la mini-summitul de la Bruxelles, că liderii din Europa Centrală şi de Est nu vor soluţiona criza migraţiei care afectează Uniunea Europeană singuri şi au nevoie de ajutorul Turciei, relatează Reuters.

"Nu vom soluţiona problema refugiaţilor complet. Avem nevoie, între altele, de noi discuţii cu Turcia pentru asta", a spus Merkel.

"Doar împreună cu Turcia putem transforma ilegalitatea în legalitate. Comisia (Europeană) trebuie să discute mai departe agenda migraţiei cu Turcia", a subliniat ea.

UE ar putea mobiliza peste 400 de grăniceri la frontiera cu ţările din vestul Balcanilor

UE ar putea mobiliza peste 400 de grăniceri la frontieră în decurs de o săptămână, în cadrul eforturilor de a controla afluxul de migranţi în vestul Balcanilor, potrivit unui proiect de comunicat, care a fost examinat duminică la Bruxelles de şefi de stat şi guverne din regiune, relatează Reuters.

Proiectul de comunicat, pe care Reuters l-a putut consulta, prevede de asemenea accelerarea repatrierii migranţilor afgani, pakistanezi, irakieni şi din alte ţări asiatice ale căror cereri de azil au fost respinse.

Liderii UE studiază posibilitatea de a mobiliza câteva sute de grăniceri la frontierele UE cu ţările din vestul Balcanilor şi de a trimite nave suplimentare în largul Greciei, cu scopul de a controla fluxul de migranţi care doresc să ajungă în Germania şi în Europa de Nord.

Germania anticipează sosirea, până la sfârşitul anului, a cel puţin 800.000 de refugiaţi pe teritoriul său, reprezentând 1% din populaţie. Decizia Ungariei de a-şi închide frontierele cu Croaţia şi Serbia a determinat o deplasare a fluxului migranţilor mai la vest, către Slovenia.

Orban: Ungaria nu mai este afectată de ruta din Balcani, participă la Bruxelles ca observator

Ruta prin Balcanii de Vest a migranţilor nu mai afectează Ungaria, aşa încât Budapesta este doar "observator" la summitul de duminică, a declarat premierul Viktor Orban la sosirea la mini-summitul de la Bruxelles, relatează MTI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici