Miniştrii de Externe reuniţi la Paris îndeamnă la "prelungirea armistiţiului" în Fâşia Gaza

Miniştrii de Externe din SUA, Qatar, Turcia şi mai multe ţări europene au îndemnat sâmbătă, într-o reuniune, la Paris, la "prelungirea armistiţiului umanitar" între Israel şi Hamas cu "24 de ore şi posibilitatea prelungirii lui", a declarat pentru presă şeful diplomaţiei franceze.

145 afișări
Imaginea articolului Miniştrii de Externe reuniţi la Paris îndeamnă la "prelungirea armistiţiului" în Fâşia Gaza

Miniştrii de Externe reuniţi la Paris îndeamnă la "prelungirea armistiţiului" în Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această reuniune a fost pozitivă. Ea a permis degajarea unor orientări comune în vederea unei acţiuni internaţionale în favoarea unui armistiţiu în (Fâşia) Gaza. Noi, toţi, îndemnăm la prelungirea armistiţiului umanitar" de 12 ore "care este în vigoare cu 24 de ore şi posibilitatea prelungirii lui", a declarat Laurent Fabius la ieşirea de la reuniune.

"Cu toţii vrem să obţinem cât mai rapid posibil un armistiţiu pe termen lung. Un armistiţiu pe termen lung negociat, care să răspundă atât nevoilor legitime israeliene în termeni de securitate, cât şi nevoilor legitime palestiniene în termeni de acces la dezvoltare socio-economică", a adăugat el.

"Am convenit asupra necesităţii asocierii Autorităţii Palestiniene (AP) la aceste obiective", a subliniat Fabius, după care a proclamat "solidaritatea" tuturor cu "populaţiile civile greu afectate de lupte".

Potrivit unor surse din anturajul său, ministrul francez l-a sunat pe omologul său egiptean, în cursul reuniunii, pentru a-i prezenta rezumatul, dar şi pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Au fost prezenţi la reuniunea de la Paris secretarul de Stat american John Kerry şi miniştrii de Externe turc, din Qatar, britanic, german şi italian.

Miniştrii de Externe din Israel, Palestina şi Egipt - ţara care a acţionat în favoarea armistiţiului - nu au putut să participe la această întâlnire, intitulată de către Quai d'Orsay "Reuniune internaţională de susţinere a armistiţiului umanitar din (Fâşia) Gaza".

Şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier a subliniat că nu este vorba despre căutarea "responsabililor acestei noi escaladări" a violenţelor, ci de "ajungerea la o poziţie comună potrivit căreia este necesară oprirea morţii".

"Elementul principal este cum să convingem Hamasul că Fâşia Gaza nu poate servi ca depozit de armament pentru Hamas sau pentru braţul său armat", a declarat el pentru presă cu puţin timp înainte de reuniune.

Sub presiunea Statelor Unite şi Egiptului, Israelul şi Hamasul au acceptat să respecte sâmbătă un armistiţiu de 12 ore.

Peste 950 de palestinieni au fost omorâţi, iar aproximativ 6.000 răniţi, majoritatea civili, în Fâşia Gaza, de la începutul ofensivei israeliene, pe 8 iulie, au anunţat sâmbătă serviciile locale de salvare.

De partea israeliană, 37 de militari au fost ucişi în confruntări în interiorul şi în regiunea Fâşiei Gaza în aceeaşi perioadă, dar şi doi civili, omorâţi în tiruri de rachete ale unor palestinieni. De asemenea, un muncitor agricol thailandez a fost omorât de un tir de obuz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici