Ministrul britanic al Apărării, enervat de criticile lui Zelenski: Nu suntem Amazon. Ucraina trebuie să arate recunoştinţă

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a avertizat Ucraina că aliaţii săi internaţionali nu sunt "Amazon" şi că Administraţia de la Kiev trebuie să îşi arate recunoştinţa pentru donaţiile de arme pentru a-i convinge pe politicienii occidentali să ofere mai mult.

1178 afișări
Imaginea articolului Ministrul britanic al Apărării, enervat de criticile lui Zelenski: Nu suntem Amazon. Ucraina trebuie să arate recunoştinţă

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Marea Britanie este unul dintre cei mai fermi susţinători ai Kievului de la invazia Rusiei de anul trecut, iar premierul Rishi Sunak a declarat că Londra şi aliaţii săi vor dubla sprijinul pentru Ucraina.

Dar Wallace a avertizat că Ucraina trebuie să convingă congresmenii americani şi "politicienii îndoielnici din alte ţări că merită" şi "fie că ne place sau nu, oamenii vor să vadă recunoştinţă".

Wallace vorbea în marja summitului NATO din Lituania, ca răspuns la o întrebare a unui reporter despre plângerile preşedintelui Volodimir Zelenski, care s-a plâns că Ucrainei nu i s-a dat un termen pentru aderarea la alianţă, informează Reuters.

Wallace a reamintit că a călătorit anul trecut în Ucraina, unde i s-a prezentat o listă de cumpărături de arme. "Ştiţi, noi nu suntem Amazon. Le-am spus asta anul trecut, când am condus 11 ore până acolo, pentru a mi se da o listă".

Miercuri, Zelenski şi-a îndulcit tonul, spunând că rezultatele summitului au fost bune, chiar dacă nu a existat o invitaţie oficială pentru Ucraina de a adera la NATO, şi că a primit veşti pozitive despre pachetele de apărare de la aliaţi.

În cadrul unei conferinţe de presă, Zelenskiy a declarat că nu a înţeles comentariile lui Wallace.

"Am fost întotdeauna recunoscători Marii Britanii, prim-miniştrilor şi ministrului apărării, pentru că poporul ne sprijină întotdeauna. Nu am ştiut ce a vrut să spună şi cum altfel ar trebui să fim recunoscători. Poate că ministrul vrea ceva special, dar noi avem relaţii minunate", a spus Zelenski.

Întrebat în legătură cu comentariile lui Wallace, Sunak a declarat că Zelenski a fost recunoscător pentru sprijinul acordat până acum şi că Marea Britanie va oferi mai mult sprijin, în funcţie de necesităţi.

"Preşedintele Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa pentru ceea ce am făcut în mai multe rânduri", a declarat Sunak în cadrul unei conferinţe de presă la summitul de la Vilnius.

"Înţeleg pe deplin dorinţa lui Volodimir Zelenski de a face tot ceea ce poate pentru a-şi proteja poporul şi pentru a opri acest război, iar noi vom continua să îi acordăm sprijinul de care are nevoie".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici