Ministrul de Externe al Turciei: Nu vom opri relaţiile comerciale cu Iranul la ordinul altor ţări

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavosoglu, a declarat vineri că Turcia nu va opri relaţiile comerciale cu Iranul, după ce Statele Unite au sugerat că mai multe ţări ar trebui să renunţe la importurile de petrol din Iran, relatează Reuters.

1003 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe al Turciei: Nu vom opri relaţiile comerciale cu Iranul la ordinul altor ţări

Ministrul de Extern al Turciei, ţară membră NATO: Nu vom opri relaţiile comerciale cu Iranul la ordinul altor ţări

Oficialii de la Washington le-au spus aliaţilor să renunţe la importurile de petrol din Iran până în luna noiembrie, deoarece preşedintele SUA, Donald Trump, doreşte să oprească toate sursele de finanţare ale Iranului.

În luna mai, Donald Trump a decis că va retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, din care mai făceau parte alte şase ţări.

„Dacă deciziile Statelor Unite au ca scop pacea şi stabilitatea, atunci le vom susţine, dar nu trebuie să urmăm orice decizie luată. A fi aliaţi nu înseamnă să urmăm orice decizie luată de ei”, a declarat ministrul de Externe al Turciei.

„Iranul este un vecin bun şi avem relaţii economice strânse. Nu vom renunţa la ele doar pentru că o altă ţară ne ordonă să facem asta”, a adăugat Cavosoglu.

Turcia, membru NATO, este dependentă de importuri pentru aproape toată energia de care are nevoie. În primele patru luni din 2018, Turcia a importat 3,077 milioane de tone de petrol din Iran, aproximativ 55% din totalul de petrol utilizat.

Anul trecut, preşedintele Tayyip Erdogan a declarat că Turcia va creşte comerţul anual cu Turcia de la zece miliarde de dolari la 30 de miliarde de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici