Ministrul german de Externe: Statele UE au o poziţie unitară în privinţa menţinerii Acordului cu Iranul

Ţările Uniunii Europene vor avea o abordare unitară în determinarea de menţinere a Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015, în pofida deciziei Statelor Unite de a ieşi din acest tratat, a afirmat miercuri ministrul german de Externe, Heiko Maas.

385 afișări
Imaginea articolului Ministrul german de Externe: Statele UE au o poziţie unitară în privinţa menţinerii Acordului cu Iranul

Ministrul german de Externe: Statele UE au o poziţie unitară în privinţa menţinerii Acordului cu Iranul

"Europa este foarte, foarte unită în poziţia faţă de Acordul nuclear cu Iranul, iar acest lucru nu se va schimba", a declarat Heiko Maas, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Şeful diplomaţiei germane urmează să aibă o întrevedere cu secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

Secretarul de Stat american a prezentat luni o serie de condiţii pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul, somând regimul islamist de la Teheran să renunţe la "comportamentul negativ" şi ameninţând cu sancţiuni dure.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a somat Iranul să revină la negocieri, ameninţând că, în caz contrar, "se va întâmpla ceva", iar eventuala reluare a activităţilor atomice va fi urmată de consecinţe grave. Donald Trump a anunţat la începutul lunii mai retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat în anul 2015 de marile puteri cu Iranul. Rusia, Uniunea Europeană şi Iranul au anunţat că vor menţinerea Acordului atomic. Însă Donald Trump a declarat că regimul de la Teheran este obligat să revină la masa negocierilor, în caz contrar ameninţând cu efecte grave. Referindu-se la atitudinea regimului de la Teheran, care nu vrea renegocierea Acordului, Donald Trump a afirmat: "Vor negocia ori se va întâmpla ceva. Şi sper că nu va fi cazul". Întrebat ce va face dacă Teheranul va relua activităţile nucleare, Donald Trump a ameninţat: "Iranul va afla; eu aş sfătui Iranul să nu relanseze programul nuclear; i-aş sfătui cu tărie. Dacă vor face acest lucru, vor exista consecinţe grave", a avertizat Donald Trump.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement Acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. În acest context, preşedintele SUA, Donald Trump, semnalase în mod repetat intenţia de a nu prelungi participarea SUA la acest tratat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici