Ministrul ucrainean de Externe: „Folosirea sportului pentru a masca crimele de război, dezgustătoare"

Ucraina a avertizat organismele sportive internaţionale împotriva perspectivei "dezgustătoare" de a permite sportivilor ruşi şi belaruşi să participe la competiţii internaţionale - inclusiv la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, relatează insidethegame.

1670 afișări
Imaginea articolului Ministrul ucrainean de Externe: „Folosirea sportului pentru a masca crimele de război, dezgustătoare"

Ministrul ucrainean de Externe: „Folosirea sportului pentru a masca crimele de război, dezgustătoare"

„Din februarie, Rusia a ucis 184 de atleţi ucraineni... Folosirea sportului pentru a muşamaliza crimele de război este dezgustătoare", a declarat Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, pe Twitter.

De asemenea, el s-a referit la recenta sesizare a preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, cu privire la un comentariu al preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi la afirmaţia ulterioară că "sportivii din Rusia, Belarus şi Ucraina ar trebui să fie trataţi în mod egal".

Comentariile lui Kuleba au fost făcute după o decizie luată la summitul olimpic de la Lausanne, prezidat de Bach, de a „explora" oferta Consiliului Olimpic Asiatic de a permite sportivilor ruşi şi bieloruşi să participe la competiţiile sale.

În ultima săptămână, Bach a promovat intens tema menţinerii politicii în afara sportului.

În ceea ce priveşte excluderea sportivilor de la evenimentele majore doar din cauza naţionalităţii lor, oficialul german a insistat asupra faptului că comunitatea sportivă internaţională ar trebui să „exploreze modalităţi de a depăşi această dilemă".

Bach a citat în apărarea poziţiei sale remarcile recente ale lui Macron, care a declarat luna trecută că sportul „nu ar trebui să fie politizat", adăugând:

„Menţionând în mod specific Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris 2024, el [Macron] a subliniat că astfel de evenimente majore sunt menite să permită sportivilor din toate ţările, uneori inclusiv din ţările aflate în război, să îşi practice sportul."

La 28 februarie, la patru zile după ce a început invazia Rusiei în Ucraina, CIO a recomandat federaţiilor internaţionale să interzică oficialii şi sportivii ruşi şi belaruşi, deşi ulterior a declarat că referirea la sportivi a fost făcută ca „măsură de protecţie".

Vorbind la Lausanne, după o reuniune de trei zile a Comitetului Executiv al CIO, Bach a declarat: „Participarea sportivilor la evenimente sportive poate fi doar pe merit sportiv şi cu acei sportivi care respectă regulile sportului.

„Nu putem permite guvernelor să decidă din motive politice cine poate participa.

Acest lucru ar pune în pericol modelul sportiv internaţional, iar noi nu vom accepta niciodată acest lucru.

Chestiunea participării sportivilor este foarte diferită de cea a sancţiunilor pentru guvernul lor."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici