Misiunea Marii Britanii în Afganistan ar putea dura 40 de ani

Misiunea Marii Britanii în Afganistan ar putea dura 30-40 de ani şi nu există "absolut nici o şansă" ca NATO să se retragă din această ţară, a declarat viitorul comandant al armatei britanice, generalul David Richards, într-un interviu publicat de The Times în ediţia electronică de sâmbătă.

17 afișări
Imaginea articolului Misiunea Marii Britanii în Afganistan ar putea dura 40 de ani

Misiunea Marii Britanii în Afganistan ar putea dura 40 de ani, afirmă un general britanic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rolul armatei va evolua, dar întregul proces ar putea dura până la 30-40 de ani", a declarat Sir David Richards, care va deveni şef al Statului Major General la 28 august.

El a subliniat că implicarea trupelor britanice, în prezent de 9.000 de militari, ar putea fi necesară doar pe termen mediu, dar a insistat că nu există "absolut nici o şansă" ca NATO să se retragă din Afganistan. "Cred că Marea Britanie va fi implicată în Afganistan într-o anumită modalitate - dezvoltare, guvernare, reformarea sectorului securităţii - pentru următorii 30-40 de ani", a apreciat el.

"Acum trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea Armatei naţionale şi a Poliţiei naţionale afgane", a mai afirmat generalul Richards, care s-a declarat convins că forţele internaţionale îi pot învinge pe talibani.

Liam Fox, ministrul Apărării al Guvernului din umbră, a declarat că 30-40 de ani este un termen pe care Marea Britanie nu şi-l poate permite. "Ar fi necesară regândirea totală a politicii noastre externe şi de securitate", a apreciat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici