Misiunea Peregrine, pusă în pericol. Nava care se îndreaptă către lună are scurgeri de combustibil

Misiunea Peregrine, lansată luni din Florida, este în pericol, potrivit BBC.

519 afișări
Imaginea articolului Misiunea Peregrine, pusă în pericol. Nava care se îndreaptă către lună are scurgeri de combustibil

Misiunea Peregrine. Nava care se îndreaptă către lună are scurgeri de combustibil

Experţii de la Astrobotic încearcă să remedieze o scurgere de combustibil de la motorul robotului spaţial Peregrine. Viaţa misiunii ar putea fi acum măsurată în ore, au avertizat reprezentanţii companiei care a lansat misiunea, în parteneriat cu NASA

Specialiştii au anunţat deja că aselenizarea, prima pentru SUA în jumătate de secol, nu mai este posibilă.

„În acest moment, obiectivul este ca Peregrine să se apropie cât mai mult de Lună înainte ca nava să-şi piardă capacitatea de a-şi menţine poziţia îndreptată spre Soare şi, ulterior, să-şi piardă puterea”, se arată într-un comunicat de la Astrobotic.

Aparatul de 1,2 tone a fost lansat de la Cape Canaveral, Florida cu ajutorul unei rachete. Iniţial, misiunea prevedea aselenizarea în emisfera nordică a Lunii la sfârşitul lui februarie.

Peregrine a avut probleme imediat după ce s-a desprins de vârful rachetei de lansare. Inginerii au observat că aparatul nu reuşea să-şi menţină panourile solare în direcţia Soarelui pentru a-şi încărca bateria. Specialiştii au stabilit că de vină este o scurgere majoră la sistemul de propulsie.

Pentru a menţine traseul corect în zbor, propulsoarele lui Peregrine trebuie să lucreze în plus, consumând mai mult combustibil. Experţii Astrobotic estimează că nava mai are combustibil pentru o zi de zbor.

Misiunea Peregrine, dezvoltată de compania privată de zboruri spaţiale Astrobotic şi finanţată parţial de NASA, a fost lansată luni de la Cape Canaveral din Florida. Nava are la bord 21 de pachete care ar fi trebuit să ajungă pe Lună. Acolo, robotul ar fi trebuit să efectueze diferite cercetări. De asemenea, misiunea a fost considerată o etapă importantă pentru programul Artemis, care îşi propune să ducă oamenii din nou pe suprafaţa lunară înainte de sfârşitul anului 2030.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici