Mitt Romney a criticat cultura "dependenţei" apărată de către Barack Obama

Candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, a criticat miercuri cultura "dependenţei" apărată, potrivit lui, de către Barack Obama, încercând să revină după ce a fost criticat pentru comentariile sale referitor la mentalitatea de "victimă" a "47 la sută" dintre americani.

108 afișări
Imaginea articolului Mitt Romney a criticat cultura "dependenţei" apărată de către Barack Obama

Mitt Romney (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Proiectul meu pentru economia americană va încuraja investiţiile private şi libertăţile individuale", a afirmat Romney într-un articol de opinie publicat de cotidianul USA Today. "În loc să creez o reţea de dependenţă, voi aplica politici care vor determina relansarea economiei noastre şi ieşirea americanilor din sărăcie", a continuat el.

Romney, aflat în Atlanta (Georgia, sud-est) pentru reuniuni de strângere de fonduri necesare campaniei prezidenţiale, l-a acuzat pe preşedintele democrat că este promotorul unei "redistribuiri" a bogăţiei, o noţiune care în Statele Unite trimite la socialism în accepţiunea sa sovietică.

"Întrebarea acestei campanii nu este de a şti cui îi pasă de săraci şi de clasa de mijloc", a asigurat candidatul conservator. "Întrebarea este de a şti cine poate ajuta săracii şi clasa de mijloc. Eu pot, el nu poate!", a adăugat Romney.

Ulterior, la Miami, candidatul republican a asigurat, în cadrul unei întâniri organizate de către postul de televiziune de limbă spaniolă Univision, "că se va îngriji de 100 la sută din populaţie", subliniind că ştia că nu va putea lua 100 la sută din voturi la 6 noiembrie în faţa lui Obama.

Încă de marţi, republicanii au difuzat declaraţii ale lui Barack Obama făcute în 1998 şi menite să reflecte convingerile de extremă stânga ale actualului preşedinte al Statelor Unite: în declaraţii, acesta apăra ideea unei "redistribuiri" a bogăţiei de către stat.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a apreciat miercuri că această tactică a taberei lui Romney seamănă cu "o tentativă care pare disperată să schimbe subiectul".

În timpul discursurilor de campanie, Obama a susţinut ideea unei presiuni fiscale mai ridicate pentru cei bogaţi, declarându-se convins că relansarea economică va reveni în cazul în care clasa de mijloc va fi consolidată. Proiectul economic al lui Romney prevede, dimpotrivă, reducerea impozitelor "creatorilor de locuri de muncă".

Marţi seara, preşedintele a apreciat că adversarul său califica o parte importantă a americanilor "prin pierderi şi profituri", în comentariile sale controversate despre mentalitatea de "victimă" a 47 la sută dintre compatrioţii săi.

Într-o înregistrare video cu camera ascunsă publicată luni de către revista de stânga Mother Jones, Romney asigură că "47 la sută vor vota pentru preşedinte orice se întâmplă. Există 47 la sută dintre oameni care sunt cu el, care depind de administraţie, care gândesc că sunt victime, care gândesc că administraţia trebuie să se ocupe de ei (...) Aceştia sunt oameni care nu plătesc impozite".

Aceste declaraţii au provocat un scandal mediatic într-un moment în care candidatul republican suferea deja în sondaje.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici