Moartea lui Navalnîi: Sute de manifestanţi s-au adunat în toată Europa

Sute de protestatari, mulţi dintre ei emigranţi ruşi, s-au adunat vineri în oraşe din Europa şi nu numai, pentru a-şi exprima indignarea faţă de moartea criticului Kremlinului, Alexei Navalnîi.

332 afișări
Imaginea articolului Moartea lui Navalnîi: Sute de manifestanţi s-au adunat în toată Europa

Adunaţi în faţa ambasadelor ruseşti, oamenii au scandat sloganuri critice la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin, pe care mulţi îl acuză de moartea activistului, afişând pancarte în care l-au numit "ucigaş" şi cerând responsabilitate, notează The Guardian.

La Berlin, o mulţime de 500-600 de persoane, potrivit estimărilor poliţiei, s-a adunat pe bulevardul Unter den Linden din oraş, scandând într-un amestec de rusă, germană şi engleză.

Unii au scandat "Putin la Haga", referindu-se la tribunalul penal internaţional care investighează posibile crime de război comise în Ucraina.

Poliţia a folosit bariere pentru a închide drumul dintre ambasada rusă şi mulţime. "Alexei Navalnîi este liderul opoziţiei ruse şi am păstrat întotdeauna speranţa în numele lui", a declarat un rus.

În Lituania - altădată condusă de Moscova, dar acum membră a NATO şi a Uniunii Europene şi care găzduieşte o comunitate importantă de emigranţi - protestatarii au aşezat flori şi lumânări lângă un portret al lui Alexei Navalnîi.

Peste 100 de protestatari au stat în faţa ambasadei Rusiei din Londra, ţinând pancarte pe care îl numeau pe Putin criminal de război, în timp ce la Lisabona sute de persoane au ţinut o veghe tăcută. Pavel Elizarov, un rus de 28 de ani care trăieşte în Portugalia, a declarat că Alexei Navalnîi a fost "un simbol al libertăţii şi al speranţei".

De asemenea, grupuri s-au reunit la Roma, Amsterdam, Barcelona, Geneva şi Haga, printre altele.

În apropierea ambasadei Rusiei din Paris, unde s-au adunat aproximativ 100 de protestatari, Natalia Morozov a declarat că Navalnîi a fost, de asemenea, un simbol al speranţei.

De cealaltă parte a Atlanticului, la un priveghi în faţa consulatului rus din New York, Violetta Soboleva a spus că s-a oferit voluntară pentru campania prezidenţială a lui Navalnîi în 2017.

Soţia lui Navalnîi, Iulia, s-a aflat vineri la Munchen, unde a avut loc de asemenea un priveghi. Ea a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen că nu poate fi sigură că soţul ei este mort deoarece "Putin şi guvernul său... mint neîncetat", dar că, dacă se confirmă, Putin ar trebui să fie tras la răspundere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici