Modificarea legii privind alegerea preşedintelui R. Moldova este constituţională

Modificarea legii privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova a fost făcută legal, a hotărât Curtea Constituţională (CC), respingând marţi sesizarea unor deputaţi comunişti privind modificarea acestei legi la 30 octombrie 2009, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

113 afișări
Imaginea articolului Modificarea legii privind alegerea preşedintelui R. Moldova este constituţională

Modificarea legii privind alegerea preşedintelui R. Moldova este constituţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Curtea Constituţională a fost sesizată de deputaţii Vadim Mişin şi Maria Postoico, din cadrul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), să se pronunţe în legătură cu legalitatea modificării Articolului 10, alineatul 3, din legea privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova.

"Hotărârea luată astăzi este definitivă, irevocabilă, nu poate fi atacată în nicio instanţă de judecată şi va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial", a declarat judecătorul Alina Ianuncenko. "Pe de altă parte, Curtea Constituţională va trimite Parlamentului Republicii Moldova o comunicare oficială deoarece, la momentul analizării acestui litigiu, au fost constatate unele omisiuni", a precizat preşedintele Curţii, Dumitru Pulbere.

Avocatul deputaţilor comunişti, Sergiu Sârbu, a solicitat, la începutul şedinţei, recuzarea judecătorului Victor Puşcaş. "Judecătorul şi-a prezentat părerea faţă de acest subiect în mai multe emisiuni televizate, la unele posturi de radio şi în cadrul unor interviuri pentru unele ziare, motiv pentru care nu poate să participe la această şedinţă", a spus Sârbu. Curtea a acceptat solicitarea avocatului, Pulbere anunţând hotărârea definitivă privind continuarea şedinţei în absenţa lui Puşcaş.

Avocatul a declarat că modificarea legii privind alegerea şefului statului reprezintă, în opinia sa, o "diminuare a puterii Curţii Constituţionale de către Legislativ, care a interpretat Constituţia, o atribuţie exclusivă a Curţii" Constituţionale.

Reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituţională, Ion Creangă, i-a răspuns avocatului că Legislativul a acţionat ţinând cont de un anumit context politic. "Pentru a evita o nouă criză politică, s-a hotărât introducerea acestei prevederi", a declarat Creangă. El a precizat că, dintre cele opt încercări de alegerea a şefului statului, doar două au fost realizate cu succes. "Situaţia concretă necesită o atenţie specială din partea Parlamentului", a conchis acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici