Moldova condiţionează semnarea Tratatului privind micul trafic

Ministrul moldovean de Externe a sugerat marţi că omologul său român s-ar fi înşelat atunci când a tras concluzia, după discuţiile de la Chişinău, că R. Moldova nu condiţionează semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră de semnarea Tratatului de bază, relatează Interlic în pagina online.

13 afișări
Imaginea articolului Moldova condiţionează semnarea Tratatului privind micul trafic

Moldova condiţionează semnarea Tratatului privind micul trafic (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan, a sugerat că omologul său român, Cristian Diaconescu, s-ar fi înşelat atunci când a tras concluzia, în urma discuţiilor purtate la Chişinău, la 22 ianuarie, că autorităţile moldovene nu condiţionează semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră prin semnarea tratatului de bază.

De asemenea, Chişinăul insistă asupra deschiderii a două consulate moldoveneşti, la Iaşi şi Constanţa, ca precondiţie pentru deschiderea consulatelor române la Bălţi şi Cahul.

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, în cursul vizitei efectuate la 22 ianuarie la Chişinău, că nu a înţeles că ar exista vreo condiţionalitate în legătură cu o condiţionare a semnării Tratatului privind micul trafic de frontieră de Tratatul de bază.

Întrebat în legătură cu o condiţionare a semnării Tratatului privind micul trafic de frontieră de Tratatul de bază, Cristian Diaconescu a spus: "Din discuţiile de astăzi de la Chişinău, atât cu ministrul Stratan şi cu preşedintele Voronin, nu am înţeles că ar exista vreo condiţionalitate în acest sens".

Ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a mai declarat marţi că finalizarea celor două tratate este posibilă într-o singură rundă de negocieri, pentru că practic nu există puncte divergente pe marginea cărora să nu se fi ajuns la un consens între Chişinău şi Bucureşti.

La rândul său, preşedintele Vladimir Voronin, a declarat marţi, după şedinţa Comisiei guvernamentale pentru integrare Europeană, că relaţiile Republicii Moldova cu România nu sunt foarte rele, însă faptul că Bucureştiul nu doreşte semnarea tratatelor de bază şi de frontieră influenţează negativ aceste relaţii şi generează discuţii inutile.

Voronin a spus că este gata să semneze cele două tratate imediat. "Eu sunt gata să le semnez astăzi. Unde este partea română? Aduceţi partea română!", a declarat el.

Citeşte şi:

Diaconescu: Tratatul privind micul trafic, fără legătură cu Tratatul de bază

Voronin: Acordul de frontieră influenţează negativ relaţiile cu România

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici