Mollahul Omar reia controlul direct asupra insurgenţilor în Afganistan - presă

Mollahul Omar, liderul suprem al talibanilor, reia controlul direct asupra insurgenţilor în Afganistan, ordonând atacuri şi organizând comandanţii, înainte de sosirea a mii de militari americani, potrivit unor oficiali americani şi insurgenţi, relatează Wall Street Journal în ediţia electronică.

12 afișări
Imaginea articolului Mollahul Omar reia controlul direct asupra insurgenţilor în Afganistan - presă

Mollahul Omar reia controlul direct asupra insurgenţilor în Afganistan (Montaj foto)

Până recent, operaţiunile din teritoriu ale talibanilor împotriva coaliţiei conduse de americani au fost comandate de lideri locali. Mollahul Omar, care conduce consiliul talibanilor numit Quetta "shura", după oraşul din sud-estul Pakistanului unde se bănuieşte că ar fi stabilit, s-a concentrat pe alegerea liderilor talibani şi alocarea banilor, oferirea de asistenţă spirituală şi strategică.

De la începutul anului, acesta a ordonat locotenenţilor săi intensificarea atacurilor sinucigaşe în sudul şi estul Afganistanului, potrivit oficialilor americani şi insurgenţilor afgani. Un atac l-a vizat pe fratele mai mic al preşedintelui Hamid Karzai, care a scăpat însă dintr-un schimb de focuri şi un atac cu rachetă la 18 mai.

"Acesta este răspunsul Quetta faţă de ofensiva lui Obama, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul unei reţele conduse de Gulbuddin Hekmatyar, o căpetenie independentă care s-a alăturat talibanilor, referitor la planurile administraţiei americane de a trimite 21.000 de militari suplimentari în Afgansitan în următoarele luni. Quetta "nu este pregătită să depună armele", a adăugat acesta într-un interviu în oraşul pakistanez Peshawar.

Intervenţia mollahului Omar ar putea genera atacuri mai concentrate şi mai bine coordonate - ceea ce ar putea intensifica violenţele insurgenţilor, potrivit oficialilor americani. "Este momentul în care spun «folosiţi un atacator sinucigaş pentru a ataca obiectivul X în ziua Y a lunii", explică sursa.

Shura dispune de depozite de arme în estul şi sudul Afganistanului, angajând noi adepţi şi numind "guvernatori din umbră" în diferite provincii afgane, potrivit insurgenţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici